Rybářský rozcestník

Pečení sledi

Sledi patří k velmi oblíbeným rybám především v severských státech. Mražení se ale objevují i na našem trhu. Lze si je také přivést například z Norska.

2 náročnost
40 minut
pečenípečenípečenípečení
  • 750 g mražených sleďů
  • 200 g cherry rajčat
  • 150 g žampionů
  • 1 dl bílého vína
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • drcený kmín
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Rozmražené ryby opláchneme, vyčistíme břišní dutinu (často tam bývají zbytky střev).
    2. Ryby uvnitř osolíme, okmínujeme a naskládáme na plech vymazaný olejem. Sledě dále osolíme a okmínujeme i na povrchu, poklademe plátky cibule, česneku, žampionů a rajčat.
    3. Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme při 180 °C tak 15-20 minut, podle výkonu trouby. Během pečení 1x, 2x přelijeme bílým vínem.
    4. Upečené ryby na talíři přelijeme šťávou a zeleninou, podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?