Rybářský rozcestník

Pečení líni s česnekovým máslem

Jedna z variant přípravy línů, tentokrát orestováním.

2 náročnost
25 minut
  • 2 ks velkých línů
  • 2 ks stroužků česneku
  • 1 ks cibule
  • 100 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • citrónová šťáva
  • hladká mouka
  • mletý pepř
  • petrželka
  • kopr
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné líny osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, kterou dobře přitlačíme a přebytečnou oklepeme
    2. Líny zvolna opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji
    3. Na části másla zpěníme utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zbývající máslo a necháme je rozehřát, vmícháme jemně pokrájený kopr a usekanou petrželku a prohřejeme je
    4. Opečené líny položíme na talíře, přelijeme připraveným máslem a obložíme dílky citrónu.

    Doporučení

    Příloha: Vařené brambory a hlávkový salát.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.