Rybářský rozcestník

Pečená treska s majonézou

Odleželé filety z tresky pokapané citronovou šťávou, okmínované, osolené, pokladené máslem a kolečky cibule, krátce pečené v troubě, pak hojně potřené majonézou, posypané strouhankou, ještě krátce zapečené.

2 náročnost
25 minut
+ doba odležení  
PečenáPečenáPečená
  • 500-600 g filety z tresky
  • 120 g majonézy
  • 2 ks cibule
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • 1 vrchovatá lžíce nasekané petrželky
  • citronová šťáva
  • máslo
  • kmín
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z tresky pokapeme citronovou šťávou, osolíme, necháme tak 1 hodinu odpočinout.
    2. Osušíme, vložíme na plech, poklademe plátky másla, kolečky cibule, okmínujeme, osolíme.
    3. Plech vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C tak 10 minut.
    4. Na filety naneseme lžící hustě majonézu, hojně posypeme strouhankou, pečeme dalších 5 minut.
    5. Upečené filety nakonec posypeme nasekanou petrželkou a podáváme například s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.