Rybářský rozcestník

Oliheň na bylinkách

Rychlá minutka z chabadel olihní, která nakrájená a ochucená solí a citronovou šťávou se orestují na menším množství oleje, nakonec se promíchají s čerstvými bylinkami.

1 náročnost
30 minut
Oliheň na bylinkách
  • 500 g chapadel olihní (kalamárů)
  • 1 lžíce mladého špenátu
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce pažitky
  • 2 ks stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Chapadla nakrájíme na 1 cm kolečka, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odpočinout
    2. Bylinky nasekáme najemno
    3. V pánvi rozehřejeme olivový olej, opečeme kolečka z každé strany 1 minutu, vmícháme nasekané bylinky, drcený česnek, přidáme lžičku másla, pro zjemnění, dochutíme pepřem, krátce prohřejeme.

    Doporučení

    Podáváme teplé třeba s opečenou bagetou a zeleninovou oblohou.

    Poznámka

    Kalamáry, to je obchodní název pro oliheň. Má jemné, bílé, nasládlé, maso, patří mezi hlavonožce jako chobotnice. Na trhu se v ČR objevují chlazené celé kusy, nebo zamražená chapadla nebo těla. Tubusy (těla) se dají plnit, nebo krájí na kroužky a smaží, v těstíčku, nebo dusí. Chapadla se většinou připravují přírodně, různé směsí, třeba se zeleninou, hutné rybí polévky, nebo pokrájené na větší špalíčky jsou vynikající grilované s různými omáčkami.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím