Rybářský rozcestník

Okoun s rýžovými kroketami

Okořeněné filety z okouna opečené dozlatova, podávané s pečenými rýžovými kroketami a omáčkou z bílého vína.

2 náročnost
70 minut
  • 600 g filetů z okouna
  • 200 g divoké rýže
  • 120 g pórku
  • 80 g másla
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička kari koření
  • 1 ks vejce
  • šťáva z 1 citronu
  • voda
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 250 ml smetany 30%
  • 250 ml bílého vína
  • 2 lžíce ostré hořčice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 2 ks šalotky
  • Příprava

    1. Ve vroucí osolené vodě uvaříme propláchlou rýži doměkka, scedíme a necháme okapat
    2. Očištěný pórek nakrájený na nudličky krátce podusíme na 30 g másla a osolíme, pak přendáme do mísy, přidáme uvařenou rýži, rozklepnuté vejce, polohrubou mouku, osolíme, promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout
    3. Očištěnou filety z okouna osolíme, pokapeme citronovou šťávou, obalíme ji ve směsi hladké mouky, nadrobno nasekané petrželky, kari koření a zvolna opečeme po obou stranách na zbylém rozpuštěném másle dozlatova
    3. Z rýžové hmoty tvoříme válečky, lehce je zmáčkneme, poklademe na olejem vymaštěný plech a pečeme v troubě při 160 °C asi 20 minut
    4. Mezitím si uděláme omáčku tak, že očištěnou nadrobno nakrájenou šalotku necháme zesklovatět na lžíci rozpuštěného másla, pak ji zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vínem, přidáme hořčici, zbylé máslo, smetanu, za občasného promíchání povaříme asi 20 minut a podle chuti osolíme
    5. Rybu podáváme s rýžovými kroketami a omáčkou z bílého vína.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?