Rybářský rozcestník

Okoun s rýžovými kroketami

Okořeněné filety z okouna opečené dozlatova, podávané s pečenými rýžovými kroketami a omáčkou z bílého vína.

2 náročnost
70 minut
  • 600 g filetů z okouna
  • 200 g divoké rýže
  • 120 g pórku
  • 80 g másla
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička kari koření
  • 1 ks vejce
  • šťáva z 1 citronu
  • voda
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 250 ml smetany 30%
  • 250 ml bílého vína
  • 2 lžíce ostré hořčice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 2 ks šalotky
  • Příprava

    1. Ve vroucí osolené vodě uvaříme propláchlou rýži doměkka, scedíme a necháme okapat
    2. Očištěný pórek nakrájený na nudličky krátce podusíme na 30 g másla a osolíme, pak přendáme do mísy, přidáme uvařenou rýži, rozklepnuté vejce, polohrubou mouku, osolíme, promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout
    3. Očištěnou filety z okouna osolíme, pokapeme citronovou šťávou, obalíme ji ve směsi hladké mouky, nadrobno nasekané petrželky, kari koření a zvolna opečeme po obou stranách na zbylém rozpuštěném másle dozlatova
    3. Z rýžové hmoty tvoříme válečky, lehce je zmáčkneme, poklademe na olejem vymaštěný plech a pečeme v troubě při 160 °C asi 20 minut
    4. Mezitím si uděláme omáčku tak, že očištěnou nadrobno nakrájenou šalotku necháme zesklovatět na lžíci rozpuštěného másla, pak ji zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vínem, přidáme hořčici, zbylé máslo, smetanu, za občasného promíchání povaříme asi 20 minut a podle chuti osolíme
    5. Rybu podáváme s rýžovými kroketami a omáčkou z bílého vína.

    Nejčtenější články

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.

    Pozvánka na 24hodinový závod na Záhorské

    Místní organizace Kladruby zve na 24hodinový závod na nádrži Záhorská, který se koná 9.-10. 8. 2024. Bližší informace naleznete v přiložených propozicích….

    Jak jsem (ne)zabíjel komáry

    Kdo mě zná ví, že jsem vášnivý karavanista a již několik let propaguji karavan fishing. Mám rád pohodlíčko a jak stárnu, bivak pro mě prostě už není. V karavanu mám teploučko, pohodlí, skvělou vyvařovnu… ale o ježdění k vodě s karavanem tento článek není, tedy ne přímo, protože historka, co vám dnes chci vyprávět, se mě stala právě na jedné loňské výpravě k vodě v mém bydlíku.