Rybářský rozcestník

Mořský ďas na dijonské hořčici

Opečený mořský ďas podušený s rajčaty, česnekem, vínem a dijonskou hořčicí.

2 náročnost
50 minut
+ doba odležení  
  • Rozpis na 4 porce:
  • 800 g mořského ďasa
  • 100 g cherry rajčátek
  • 100 g másla
  • 200 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • zelená petrželka na ozdobu
  • Příprava

    1. Rybí maso omyjeme a osušíme, jednotlivé porce osolíme, posypeme mletým pepřem a pokapeme čerstvě vymačkanou šťávou z citrónu
    2. Ďasa necháme v lednici 60 minut marinovat
    3. Na pánvičce na rozpuštěném másle rybu zprudka z obou stran opečeme
    4. Porce masa přendáme do pekáče a to i s výpekem a asi 10 minut pečeme při teplotě kolem 180 °C
    5. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, omytá, okapaná rajčata nakrájíme na čtvrtky
    6. Pekáč s dopečeným mořským ďasem vyjmeme z trouby a porce ryby dáme na chvíli bokem
    7. Do výpeku vložíme česnek, rajčata a lžíci hořčice, podlijeme vývarem a bílým vínem, vložíme zpět opečenou rybu, vše krátce zapečeme
    8. Jednotlivé porce na talíři zdobíme snítkou čerstvé petrželové natě.

    Doporučení

    Takto připravené rybí maso servírujeme s bramborem nebo opečeným bílým pečivem.

    Poznámka

    Jedna porce je přibližně 2939 kJ / 702 kcal.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím