Rybářský rozcestník

Makrela grilovaná na roštu

Jedna z mnoha variant na přípravu grilované makrely, tentokrát si ji připravíme na venkovním ohni.

2 náročnost
50 minut
Makrela grilovaná na roštu
MakrelaMakrela
  • 1 ks větší makrely
  • 1 lžička koření na ryby
  • 1 lžička soli nebo vegety
  • špetka černého mletého pepře
  • grilovací rošt na ryby
  • olej nebo máslo
  • Na marinádu:
  • 1 dcl oleje
  • 0,5 dcl vody
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 lžíce rybího koření (vrchovatá)
  • 1 lžíce vegety
  • několik kapek sojové omáčky
  • Příprava

    1. Makrelu nařízneme z jedné strany u hlavy a pak ji rozpáráme po celé délce, těsně u páteře
    2. Otevřenou ji omyjeme, zbavím případných vnitřních nečistot a nechám důkladně okapat (oschnout)
    3. Rybu pomazanou olejem nebo rozpuštěným máslem vložíme do roštu a mírně ji posypeme kořením, pak ji dáme na rozpálené uhlíky grilovat
    4. V průběhu grilování potíráme makrelu několikrát marinádou
    5. Při správné teplotě a výšce roštu stačí 15-20 minut z každé strany a ryba bude pěkně grilovaná a hlavně zevnitř krásně zbarvená dozlatova.

    Příprava marinády:
    Rozdrcený česnek smícháme v oleji s ostatními ingrediencemi a nakonec marinádu mírně rozředíme vodou.

    Nejčtenější články

    Chytáme štiky – vhodné rybolovné techniky

    Jak asi každý rybář ví, štika je v českých vodách hned po sumci druhá největší ryba dorůstající délky hodně přes 1 metr. Vážit pak může až ke 35 kg. Ovšem průměrná lovná délka v Česku je jen někde kolem 40 až 70 cm, o váze ryb sotva několika kilogramů. Je to predátor a zdravotní policie v jednom. Ráda totiž loví zraněné a nemocné ryby, nepohrdne ale ani mrtvou rybkou, drobnými hlodavci či mláďaty ptáků. A jak tedy na štiky? Využít můžeme hned několik metod. Chytáme je na plavanou, položenou, nebo také vláčením. Ovšem jde to i na mušku s muškařským náčiním!

    Rybí pásma, aneb je dobré vědět, co nám plave pod nohama

    Vodní toky jsou poměrně dost charakteristické v mnoha aspektech. Pokud je zkoumáme, sledujeme u nich různé, například to, zda protékají přirozenou krajinou, nebo regulovaným korytem, také hodnotíme jejich šíři, či členitost … Další důležitou roli hraje hloubka toku, síla proudu, typ dna, od toho všeho se právě odvíjí okysličení vody, teplota vody apod. A podobné je to i u vod stojatých. Ty mají také své charakteristické rysy. A právě charakteristika toku nebo nádrže má vliv na druhy živočichů a také ryb, které v daném pásmu žijí.

    Tyrolské dřívko, jeho použití

    Tyrolské dřívko se používá především při vláčení, kdy má za úkol nadzvedávat nástrahu ode dna, díky čemuž se méně vázne. Dřívko při pohybu rozviřuje dno, což často také vyprovokuje dravce k útoku. Metodou vláčení s tyrolským dřívkem cíleně lovíme štiky, candáty, sumce, jelce tlouště a okouny. Podle velikosti nástražní rybky, hloubky lovného místa a síly toku pak volíme velikost tyrolského dřívka a také samotnou montáž.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím