Rybářský rozcestník

Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami

V pekáčku zapečené filety z losos přelité bylinkovou omáčkou, servírované s vařenými brambory ochucenými máslem a petrželkou.

2 náročnost
35 minut
Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami
  • Rozpis na 4 porce:
  • 700-800 g filetu lososa bez kůže
  • Na bylinkovou omáčku:
  • 1/2 ks cibule
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml Meggle smetany na vaření (15% tuku)
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1/4 svazku kopru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • trochu citronové šťávy
  • pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 800 g brambor
  • 2 lžíce alpského másla Meggle
  • asi polovina svazku petržele
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Cibuli nadrobno nakrájejte a za občasného míchání restujte na oleji přibližně 2-3 minuty
    2. Přidejte rajčatový protlak, kurkumu a dále restujte asi 2 minuty za stálého míchání
    3. Poté přilijte vývar a víno, směs přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty
    4. Zalijte smetanou Meggle a opět přiveďte k varu, poté nechte omáčku 4-5 minut mírně podusit
    5. Petržel omyjte, osušte a nasekejte, zhruba polovinu nasypejte do směsi, zbytek si schovejte na brambory
    6. Kopr rovněž omyjte, osušte a otrhejte ze stonku, jednu snítku si nechte na konečnou ozdobu talíře, zbytek na jemno nasekejte a vmíchejte do bylinkové omáčky, omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou
    7. Oloupané brambory vařte 20-25 minut ve vroucí osolené vodě
    8. Lososa omyjte, osušte a naporcujte na 4 přibližně stejné kousky, filety naskládejte vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijte omáčkou, pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba 200 °C / horkovzdušná 175 °C) asi 15 minut
    9. V malém rendlíku rozpusťte máslo a odstavte ho na prkénko, uvařené brambory sceďte a promíchejte je s máslem a zbylou petrželkou, dochuťte solí, na talíři ozdobte koprem, který jste si dali stranou.

    Doporučení

    Na 1 porci přibližně 2310 kJ, 550 kcal. E 38 g, F 36 g, 15 g KH

    Poznámka

    Zdroj: Meggle.cz

    Nejčtenější články

    Vše o cestování již brzy v Letňanech: Představí se to nejlepší z karavaningu, lodí, vodních sportů i světových a českých destinací

    Jak se stát karavanistou, jak získat vysněnou loď nebo kam vzít rodinu na dovolenou, ať už koukáte po Česku či na exotické destinace? Nejkomplexnější přehlídku cestovatelských trendů, program pro odborníky i širokou veřejnost nebo lákavé soutěže si užijí návštěvníci PVA EXPO PRAHA již ve dnech 15. až 17. března. Koná se unikátní souběh veletrhů FOR CARAVAN, FOR BOAT a HOLIDAY WORLD & REGION WORLD. Jaké unikáty přinese?

    Ohlédnutí za páteční návštěvou veletrhu FOR CARAVAN 2024

    Široká karavanistická veřejnost mohla od pátku do neděle (od 15-17.3.2024) v areálu PVA v Praze v Letňanech navštívit 15 ročník výstavy obytných automobilů a karavanů. Výstava FOR CARAVAN má bohatou tradici. V několika halách, ale i ve venkovních prostorách areálu, bylo opět na co se koukat. My jsme letošní prodejní výstavu navštívili hned v pátek a tak vám pomocí fotografií chceme ukázat především přívěsy a auta vhodné pro nás rybáře. S potěšením musíme konstatovat, že pro opravdové outdoorové nadšence se i na našem českém trhu objevuje čím dál více obytných aut i přívěsů, které se nezaleknou ani opravdu těžkých terénů.

    Pozvánka na závody na Olešné

    Místní organizace Rakovník zve na závody na závlaze Olešná, které se konají tradičně poslední dubnovou sobotu, což je letos 27. 4. 2024….