Rybářský rozcestník

Krabí salát svačinový

Salát z čerstvého krabího masa (případně mraženého nebo z konzervy), pomerančové šťávy, bylinek, majonézy a koření. Servírujeme jako předkrm nebo svačinu.

1 náročnost
10 minut
  • 160 g čerstvého krabího masa (případně mraženého nebo z konzervy)
  • 1-2 lžíce pomarančové šťávy
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 1 lžíce posekané pažitky
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Krabí maso určené k přímé spotřebě nakrájíme na kousky, vložíme do mísy, přilijeme pomerančovou šťávu a opatrně promícháme
    2. Přidáme bylinky, majonézu a pepř, osolíme a zlehka vše promícháme.

    Doporučení

    Takto připravený svačinový salát podáváme nejlépe s opečenými plátky toastového chleba a nějakým zeleninovým salátem.

    Poznámka

    Příprava živých krabů: Krabi před vařením kartáčem dobře ve studené vodě očistíme, živé vložíme do vařící slané nebo okořeněné vody a 15-20 minut povaříme. Doba vaření závisí na velikosti krabů. Z uvařených krabů vyjmeme maso z noh a klepet, popřípadě i z koubů a z krunýře, a podáváme je teplé s různými přílohami anebo ho používáme k přípravě teplých a studených pokrmů s různými přísadami jako masa z ostatních druhů korýšů.

    Příprava krabího masa z konzervy: Krabí maso z konzervy vyjmeme, jednotlivé díly od sebe oddělíme, kosticová vlákna odstraníme, trochu opepříme a posypeme nasekanou zelenou petrželí. Do hrnce nalijeme šťávu z konzervy, do ní rozložíme vedle sebe krabí maso, podlijeme vínem nebo rybím vývarem a na mírném ohni asi 4 minuty povaříme. Povařené krabí maso dále použijeme dle příslušných receptur.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?