Rybářský rozcestník

Kapr vařený v kořeněném nálevu

Kapr povařený v kořeněném nálevu spolu se zeleninou, servírovaný posypaný osmaženou cibulkou, nasekanou petrželkou a nastrouhaným křenem.

2 náročnost
30 minut
  • 600-800 g kapra připraveného pro tepelnou úpravu
  • 3-4 lžíce nastrouhaného křenu
  • 3-4 lžíce petrželky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 ks středně velké cibule
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1-1,5 l mírně osolené vody
  • 50 ml octa
  • 10 g očištěné kořenové petržele
  • 10 g očištěné mrkve
  • 4-5 ks kuliček černého pepře
  • 2-4 ks kuliček nového koření
  • 1 ks bobkový list
  • 1/4 ks menší cibule
  • Příprava

    1. Vodu postavíme na zdroj tepla, začneme zahřívat, jakmile začne vařit, mírně ji osolíme, přidáme ocet, na kostičky pokrájenou zeleninu a všechno koření, chvíli povaříme, stačí 3-5 minut, pak sundáme hrnec ze zdroje tepla a nálev opatrně přecedíme
    2. Přecezený nálev přelijeme zpět do hrnce, kam jsme vložili porce kapra, jakmile začne nálev vařit, zdroj tepla mírně stáhneme, rybí maso vaříme, za mírného probublávání, asi 12 minut
    3. Porce ryby rozdělíme nejlépe na předem předehřáté talíře, mírně osolíme, okořeníme pepřem, pak posypeme na oleji a másle orestovanou cibulkou, ozdobíme nasekanou petrželkou a doplníme nastrouhaným křenem, ihned podáváme například s vařeným bramborem, nebo jen tak, s čerstvým chlebem.

    Nejčtenější články

    Lisovaný rohlík s libečkem

    Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

    Čarování s toustovým chlebem na rybách

    Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

    Vodní plocha Písková Lhota u Poděbrad (rybářský revír 411 983) očima Rybářského rozcestníku

    Nedávno jsem měl možnost strávit několik dní na pískovně u Poděbrad, kam mě pozval předseda SÚS Dušan Hýbner. Uskutečnili se tam totiž rybářské závody, konkrétně klání „O pohár předsedy Středočeského územního svazu“. Po samotných závodech jsem měl pak možnost čtyři dny zůstat v tomto krásném prostředí a také si zachytat. Hned první den jsem zažil setkání nejen s pěkným kaprem, ale především s úžasným jeseterem měřícím více jak 1 metr. A to jsem netušil, že si během mého pobytu, na této vodní ploše, vytáhnu ještě další dva metrové jesetery.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím