600-800 g kapra připraveného pro tepelnou úpravu
3-4 lžíce nastrouhaného křenu
3-4 lžíce petrželky
1 vrchovatá lžíce másla
1 lžíce oleje
1/2 ks středně velké cibule
pepř
sůl
Na nálev:
1-1,5 l mírně osolené vody
50 ml octa
10 g očištěné kořenové petržele
10 g očištěné mrkve
4-5 ks kuliček černého pepře
2-4 ks kuliček nového koření
1 ks bobkový list
1/4 ks menší cibule
Příprava
- Vodu postavíme na zdroj tepla, začneme zahřívat, jakmile začne vařit, mírně ji osolíme, přidáme ocet, na kostičky pokrájenou zeleninu a všechno koření, chvíli povaříme, stačí 3-5 minut, pak sundáme hrnec ze zdroje tepla a nálev opatrně přecedíme
- Přecezený nálev přelijeme zpět do hrnce, kam jsme vložili porce kapra, jakmile začne nálev vařit, zdroj tepla mírně stáhneme, rybí maso vaříme, za mírného probublávání, asi 12 minut
- Porce ryby rozdělíme nejlépe na předem předehřáté talíře, mírně osolíme, okořeníme pepřem, pak posypeme na oleji a másle orestovanou cibulkou, ozdobíme nasekanou petrželkou a doplníme nastrouhaným křenem, ihned podáváme například s vařeným bramborem, nebo jen tak, s čerstvým chlebem.