Rybářský rozcestník

Kapr vařený v kořeněném nálevu

Kapr povařený v kořeněném nálevu spolu se zeleninou, servírovaný posypaný osmaženou cibulkou, nasekanou petrželkou a nastrouhaným křenem.

2 náročnost
30 minut
  • 600-800 g kapra připraveného pro tepelnou úpravu
  • 3-4 lžíce nastrouhaného křenu
  • 3-4 lžíce petrželky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 ks středně velké cibule
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1-1,5 l mírně osolené vody
  • 50 ml octa
  • 10 g očištěné kořenové petržele
  • 10 g očištěné mrkve
  • 4-5 ks kuliček černého pepře
  • 2-4 ks kuliček nového koření
  • 1 ks bobkový list
  • 1/4 ks menší cibule
  • Příprava

    1. Vodu postavíme na zdroj tepla, začneme zahřívat, jakmile začne vařit, mírně ji osolíme, přidáme ocet, na kostičky pokrájenou zeleninu a všechno koření, chvíli povaříme, stačí 3-5 minut, pak sundáme hrnec ze zdroje tepla a nálev opatrně přecedíme
    2. Přecezený nálev přelijeme zpět do hrnce, kam jsme vložili porce kapra, jakmile začne nálev vařit, zdroj tepla mírně stáhneme, rybí maso vaříme, za mírného probublávání, asi 12 minut
    3. Porce ryby rozdělíme nejlépe na předem předehřáté talíře, mírně osolíme, okořeníme pepřem, pak posypeme na oleji a másle orestovanou cibulkou, ozdobíme nasekanou petrželkou a doplníme nastrouhaným křenem, ihned podáváme například s vařeným bramborem, nebo jen tak, s čerstvým chlebem.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

    Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím