Rybářský rozcestník

Mořský jazyk po labužnicku

Smažené a pečené plátky ryby zalité smetanovou omáčkou.

3 náročnost
45 minut
  • 2 ks mořských jazyků
  • 1 ks vejce
  • 2 dl bílého vína
  • 30 g másla
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • tuk na smažení
  • Na omáčku:
  • 150 g sterilovaného chřestu
  • 120 g žampiónů
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 1/4 l mléka
  • mletý pepř
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • Příprava

    1. Ryby očistíme, z každého nakrájíme 4 plátky, osolíme je
    2. Polovinu porce ryby dáme do vymaštěného hrnce, zalijeme vínem a při teplotě kolem 180 °C, upečeme dozlatova
    3. Další 4 plátky jazyka osolíme, obalíme v hladké mouce, v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme je
    4. Pečené plátky ryby urovnáme do středu mísy, přelijeme omáčkou, obložíme smaženými plátky a podáváme.

    Příprava omáčky:
    1. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme
    2. Přidáme víno z pečených rybích plátků
    3. Žampióny nakrájíme na plátky, podusíme na másle, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a společně s nakrájeným chřestem vmícháme do omáčky
    4. Omáčku přivedeme k varu a ihned použijeme.

    Doporučení

    Příloha: Bramborová kaše.

    Nejčtenější články

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Mikbaits Masters 2023

    Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!