Rybářský rozcestník

Kapr po novohradsku (grilovaný v troubě)

Jednoduchý recept na odleželého, okořeněného, česnekem potřeného a naloženého, kapra grilovaného v troubě v zapékací misce pěkně po porcích.

2 náročnost
30 minut
+ 2 hodiny odležení (marinování)  
kapr-po-novohradsku-pekac4kapr-po-novohradsku-pekac3kapr-po-novohradsku-pekac2
  • 1 ks kapra (45-50 cm dlouhého)
  • 6 ks stroužky česneku (3 ks na plátky + 3 utřené se solí)
  • 1 dcl oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • snítky tymiánu
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Kapra zbavíme případných šupin, očistíme, zbavíme ploutví i hlavy, přepůlíme, půlky důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou
    2. Okapané půlky rozkrájíme na porce, ty na kůži na několika místech nařízneme
    3. Tak 3 stroužky česneku utřeme se solí, zbylé nakrájíme na tenké plátky
    4. Porce kapra potřeme česnekem utřeného se solí, do zářezů vložíme plátky zbylého česneku, pak jednotlivé kusy ryby potřeme olejem smíchaným s mletou sladkou paprikou a grilovacím kořením, osolíme a okořením pepřem, vložíme do pekáčku nebo zapékací misky a poklademe snítky tymiánu, necháme 2 hodiny odležet v lednici
    5. Pekáček nebo zapékací misku s kaprem vložíme do trouby se zapnutým grilem, grilujeme – pečeme přibližně na 180 °C tak 20 minut.

    Poznámka

    Recept připravený ve spolupráci s internetovou kuchařkou ReceptyOnLine.cz.

    Nejčtenější články

    Na candáty s PVA

    Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

    Chytání sumců na malých vodách na položenou

    Sumce najdeme skoro všude, tedy nejen na velkých údolních nádržích, pískovnách a řekách, ale také v menších potocích a říčkách. Na malé vodě je však třeba přizpůsobit rybářské nádobíčko podmínkám i velikosti ryb. Ale nenechte se zmást. I v malé louži lze chytnout poměrně velkou rybu.

    Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

    Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím