Rybářský rozcestník

Kapr po novohradsku (grilovaný v troubě)

Jednoduchý recept na odleželého, okořeněného, česnekem potřeného a naloženého, kapra grilovaného v troubě v zapékací misce pěkně po porcích.

2 náročnost
30 minut
+ 2 hodiny odležení (marinování)  
kapr-po-novohradsku-pekac4kapr-po-novohradsku-pekac3kapr-po-novohradsku-pekac2
  • 1 ks kapra (45-50 cm dlouhého)
  • 6 ks stroužky česneku (3 ks na plátky + 3 utřené se solí)
  • 1 dcl oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • snítky tymiánu
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Kapra zbavíme případných šupin, očistíme, zbavíme ploutví i hlavy, přepůlíme, půlky důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou
    2. Okapané půlky rozkrájíme na porce, ty na kůži na několika místech nařízneme
    3. Tak 3 stroužky česneku utřeme se solí, zbylé nakrájíme na tenké plátky
    4. Porce kapra potřeme česnekem utřeného se solí, do zářezů vložíme plátky zbylého česneku, pak jednotlivé kusy ryby potřeme olejem smíchaným s mletou sladkou paprikou a grilovacím kořením, osolíme a okořením pepřem, vložíme do pekáčku nebo zapékací misky a poklademe snítky tymiánu, necháme 2 hodiny odležet v lednici
    5. Pekáček nebo zapékací misku s kaprem vložíme do trouby se zapnutým grilem, grilujeme – pečeme přibližně na 180 °C tak 20 minut.

    Poznámka

    Recept připravený ve spolupráci s internetovou kuchařkou ReceptyOnLine.cz.

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.