Recept na úpravu kapra z maďarské kuchyně. Lze použít i jiný druh sladkovodní ryby, například maso sumce, candáta, štiky …
1. Porce kapra osolíme a do kůže uděláme po 2 cm zářezy, do kterých vložíme tenké plátky slaniny
2. Víno naředíme 1 dl vody a svaříme s nakrájenou mrkví, celerem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem
3. Porce kapra vložíme do pekáče, který vymažeme máslem, posypeme červenou paprikou a kmínem
4. Víno scedíme, odstraníme koření a uvařenou zeleninou, vínem přelijeme kapra a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, během pečení poléváme kapra svařeným vínem
5. Když je ryba měkká, zalijeme kysanou smetanou ve, které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky a ještě 5 minut necháme zapékat
6. Hotovou rybu na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s rýží.
Text i foto: D. Marounek