Rybářský rozcestník

Fish and Chips

Klasika anglické kuchyně! V těstíčku obalené rybí filety usmažené dozlatova, servírované s hranolkami.

2 náročnost
60 minut
Fish and Chips
  • 0,8-1 kg rybí filé z mořské ryby nakrájené na porce
  • 2-4 ks citrony
  • worcesterská omáčka
  • citornová šťáva
  • olej na smažení
  • sůl
  • Na těstíčko:
  • 200 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 6 lžic mléka
  • 6 lžic vody
  • 4 lžice světlého piva
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • Na hranolky:
  • 1 kg brambor
  • olej na smažení
  • voda
  • sůl
  • Ostatní:
  • kečup, tatarská omáčka
  • Příprava

    1. Filety z ryb omyjeme, důkladně osušíme a z obou stran pokapeme worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou, pak je obalíme v mouce
    2. Do mouky dobře zamícháme cukr, sůl a pivo, pak i 2 ks vaječné žloutky, přilijeme mléko s vodou, umícháme hladké těstíčko, které necháme 30 minut stát, nakonec opatrně vmícháme našlehané bílky
    3. Porce ryb obalíme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném oleji dozlatova, po vytáhnutí usmaženou rybu osolíme
    4. Usmažené ryby servírujeme s připravenými hranolky, kečupem, tatarskou omáčkou a měsíčky citrónu.

    Příprava domácích hranolek na anglický způsob:
    1. Oloupané brambory nakrájíme na 1 cm silné hranolky, dáme je do vody a necháme chvíli odmočit
    2. Dobře okapané hranolky smažíme v oleji rozpáleném na 160 °C až mírně zezlátnou, pak je vytáhneme, zvýšíme teplotu oleje ve fritéze na 180 °C, brambory vrátíme zpět do oleje a dosmažíme dozlatova.

    Doporučení

    V některých receptech se rybí filety ještě před obalením potírají pikantní hořčicí.

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím