Rybářský rozcestník

Fish and Chips

Klasika anglické kuchyně! V těstíčku obalené rybí filety usmažené dozlatova, servírované s hranolkami.

2 náročnost
60 minut
Fish and Chips
  • 0,8-1 kg rybí filé z mořské ryby nakrájené na porce
  • 2-4 ks citrony
  • worcesterská omáčka
  • citornová šťáva
  • olej na smažení
  • sůl
  • Na těstíčko:
  • 200 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 6 lžic mléka
  • 6 lžic vody
  • 4 lžice světlého piva
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • Na hranolky:
  • 1 kg brambor
  • olej na smažení
  • voda
  • sůl
  • Ostatní:
  • kečup, tatarská omáčka
  • Příprava

    1. Filety z ryb omyjeme, důkladně osušíme a z obou stran pokapeme worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou, pak je obalíme v mouce
    2. Do mouky dobře zamícháme cukr, sůl a pivo, pak i 2 ks vaječné žloutky, přilijeme mléko s vodou, umícháme hladké těstíčko, které necháme 30 minut stát, nakonec opatrně vmícháme našlehané bílky
    3. Porce ryb obalíme v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném oleji dozlatova, po vytáhnutí usmaženou rybu osolíme
    4. Usmažené ryby servírujeme s připravenými hranolky, kečupem, tatarskou omáčkou a měsíčky citrónu.

    Příprava domácích hranolek na anglický způsob:
    1. Oloupané brambory nakrájíme na 1 cm silné hranolky, dáme je do vody a necháme chvíli odmočit
    2. Dobře okapané hranolky smažíme v oleji rozpáleném na 160 °C až mírně zezlátnou, pak je vytáhneme, zvýšíme teplotu oleje ve fritéze na 180 °C, brambory vrátíme zpět do oleje a dosmažíme dozlatova.

    Doporučení

    V některých receptech se rybí filety ještě před obalením potírají pikantní hořčicí.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?