Rybářský rozcestník

Kapr na černo

V zelenině podušené porce kapra, servírované ohřáté na páře, přelité omáčkou ze zeleniny, povidel, sušeného ovoce, ořechů a mandlí. Jako přílohu podáváme například bramborové šišky.

2 náročnost
60 minut
Kapr na černo slavnostní servis
Kapr
  • 6 ks porcí kapra
  • 6 ks kuliček nového koření
  • 10 ks kuliček pepře
  • 3 ks hřebíčků
  • 2 ks koleček citronu i s kůrou
  • 2 ks cibule
  • 1 ks bobkového listu
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g nasekaných loupaných mandlí
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 25 g rozinek
  • 4 lžíce povidel
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžičky tmavého třtinového cukru
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 25 ml octa
  • strouhaný perník
  • špetka tymiánu
  • sůl
  • Příprava

    1. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme očištěnou, na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a oloupané, na drobno nakrájené cibule
    2. Přisypeme cukr a za stálého míchání ho necháme zkaramelizovat, pak přidáme koření, kolečka citronu, 1 minutu opékáme, přilijeme ocet a necháme ho odpařit
    3. Nakonec zalijeme zeleninovým vývarem, zvolna 5 minut povaříme a do vroucí omáčky vložíme porce očištěného a osolené kapra, dusíme 12-15 minut, pak je vyndáme a do omáčky přimícháme povidla
    4. Sušené švestky nakrájené na menší kousky, rozinky, na drobno nasekané oříšky i mandle povaříme asi 5 minut v troše vody
    5. Omáčku propasírujeme, dáme do ní povařené ovoce i s tekutinou a zahustíme strouhaným perníkem
    6. Před podáváním rybu ohřejeme v páře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s bramborovými šiškami.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Pozvánka na závod Neratovický sumec 2022

    Místní organizace Neratovice zved na rybářský závod „Neratovický sumec 2022“, který se koná 23. – 25. 9. 2022 na revíru Labe 16M – Mlékojedy pískovna….