Porce čerstvě naporcovaného kapra, odleželé ochucené solí, pepřem a citronovou šťávou, upečené v troubě doměkka spolu s houbami, paprikou, česnekem a pórkem, pokrm nakonec zjemněný smetanou.
1. Vykuchaného kapra omyjeme, odřízneme hlavu, ocas a podélně rozřízneme na polovinu, obě půlky naporcujeme, pak maso osolíme, okmínujeme, pokapeme citronovou šťávou a 1 hodinu necháme odležet v lednici
2. Do pekáče dáme 2 lžíce másla, naskládáme porce kapra, ty poprášíme sladkou mletou paprikou, znovu okmínujeme, osolíme a dáme péct do vyhřáté trouby
3. Po 10 minutách pečení přidáme nakrájené houby, papriku, pórek a plátky česneku, mírně podlijeme vodou a pečeme, až houby a zelenina změkne
4. Na závěr zalijeme sladkou smetanou a necháme ještě 5 minut zapéct.
Podáváme s bramborem.
Text i foto: D. Marounek