Přemýšlíte jak ozvláštnit přípravu sváteční hostiny? Vyzkoušejte kapra s houbovým kubou, obojí je tradiční vánoční jídlo a spolu tvoří lahodnou kombinaci.
3 náročnost
100 minut
Na rybu:
filety z 1 menšího kapra (klidně i ve tvaru podkovy)
3 lžíce másla (nejlépe přepušťeného)
čerstvý tymián na ozdobu
Na omáčku:
1 velká hrst vyloupaných vlašských ořechů
1 velká hrst sušených švestek
250 ml černého piva
100 g másla
3 ks kuličky nového koření
2 ks bobkové listy
2 ks petržele
2 ks mrkve
2 ks cibule
1 ks celeru
1/2 ks citrónu
2 lžíce cukru
1 lžíce švestkových povidel
1 lžíce tuzemského rumu
1 lžička sušeného tymiánu
sůl
Na kubu:
400 g jáhel Lagris
80 g sušených hub
60 g sádla
6 ks stroužků česneku
2 ks cibule
2 lžíce sušené majoránky
1 lžička drceného kmínu
čerstvě mletý pepř
sůl
Příprava
Omáčku je lepší připravit si 1-2 dny předem, krásně se rozleží. V kastrolu si rozpustíme máslo. Pokrájíme na malé kousky cibuli, mrkev, petržel a celer a všechno dáme na máslo. Za občasného míchání několik minut opékáme, až se zelenina krásně rozvoní a zezlátne. Před koncem přidáme cukr a necháme ho na zelenině mírně zkaramelizovat. Pak osolíme, podlijeme pivem, přidáme bobkový list, pepř, sůl, nové koření, čtyři tenké plátky citronu i s kůrou, tymián a povidla. Vše promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni cca 1,5 hodiny probublávat.
Během této doby můžeme mírně dolít pivo, je-li třeba. Uvařenou omáčku necháme nejméně 1-2 dny odpočívat v chladnu.
V den podávání omáčku přivedeme k varu, přidáme do ní ořechy, pokrájené švestky a rum a necháme ještě cca 20 minut provařit.
Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo, filety z kapra osolíme a opepříme, a na mírném plameni opékáme několik minut z každé strany. Délka pečení záleží na tloušťce a tvaru filetu, dá se ale snadno sledovat na boční straně masa.
Jáhly spaříme horkou vodou a necháme chvilku stát, tím se odstraní jejich hořkost. Pak je uvaříme v osolené vodě doměkka (poměr vody podle návodu na obalu), bude to trvat cca 15 minut.
Mezitím si namočíme sušené houby do trošky vody. Když jsou jáhly měkké, scedíme případnou přebytečnou vodu a necháme je odpočívat. V hrnci rozpustíme polovinu sádla a opečeme na něm cibuli pokrájenou najemno. Když je průsvitná, přidáme houby i s tou troškou vody, ve které se máčely. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a pár minut podusíme. Pak přidáme jáhly, prolisovaný česnek a majoránku a vše promícháme.
Troubu rozehřejeme na 180°C. Pekáček si vymažeme zbytkem sádla. Rozložíme do ní jáhlovou směs a dáme zapéct na cca 20 minut. Na povrchu by měl kuba mírně zezlátnout.
Servírování: Opečené porce kapra dáme na talíř, přelijeme omáčkou a doplníme houbovým kubou.
Doporučení
Recept je také na videu:
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Díky kukuřičným lupínkům, přichyceným na rybě pomocí těstíčka, vypadají porce ryby po usmažení a pak po dopečení, jako by byly na rybě zlaté šupiny, proto ten název.
Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….
Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!
Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.