Rybářský rozcestník

Hlavatka na másle s mandlemi

Porce hlavatky obalené v mouce a opečené na másle dozlatova, servírované posypané opraženými mandlemi, zdobené plátky citrónu.

2 náročnost
25 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 700-800 g hlavatky
  • 120 g mandlí
  • 1 ks většího citronu
  • 2-3 lžíce másla
  • hladká mouka
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlavatku naporcujeme na 4 porce, maso osolíme, okořeníme pepřem a obalíme v hladké mouce
    2. Jednotlivé porce zprudka opečeme na rozpáleném másle dozlatova
    3. Maso urovnáme na předehřáté talíře a na každý kousek poklademe plátek másla
    4. Na zbylém másle opražíme mandle, které jsem před tím spařily a oloupaly
    5. Mandličkami porce ryby ozdobíme, doplníme plátky citrónu a ihned podáváme.

    Doporučení

    Takto připravenou hlavatku můžeme servírovat například s bramborovými pusinkami.

    Nejčtenější články

    Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

    Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

    Zajištěný nástrahy na háčku gumičkou

    Obecně se rozhodně vyplatí mít nástrahu důkladně zajištěnou na háčku. Na prázdný háček se ryby špatně chytají. Většinou stačí malá gumička například z duše kola.

    Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

    Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím