Rybářský rozcestník

Filé z tresky zapečené s rajčatovým pestem, zeleninovou směsí a mozzarellou

Na pánvi připravená zeleninová směs, na tu položené v zapékací míse kostky nebo filety rybího filé, zapečené v troubě překryté druhou částí zeleninové směsi z pánve. Pokrm nakonec zapečený pokladený mozzarellou.

2 náročnost
60 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4-8 ks rybího filé z tresky (záleží na velikosti)
  • 1 sklenička rajčatového pesta
  • 2 hrsti čerstvých listů špenátu
  • 2 ks masité barevné papriky
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1 ks cibule
  • mozzarella
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Na troše kvalitního olivového oleje necháme zezlátnout na kostičky pokrájenou cibuli a česnek
    2. Přidáme na kousky pokrájené papriky zbavené jadřinců, listy špenátu, zamícháme, osolíme, opepříme, chvíli restujeme, pak přidáme rajčatové pesto, dusíme asi 5 minut
    3. Do zapékací misky dáme polovinu směsi z pánve, na ni položíme kostky filé, osolíme je a opepříme, poklademe druhou částí směsi z pánve
    4. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, na posledních 5 minut pokrm zapečeme pokladený tenkými plátky mozzarelly, nebo ji můžeme nastrouhat.

    Poznámka

    Foto: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Uzení ryb podle baštýřek

    Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.