1 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí

Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory
Rozpis na 4 porce:
4 ks filety z candáta (tak 150 g jedna porce)
7 ks lístků šalvěje
6-8 lžiček citronového pepře
4 lžíce čerstvého másla
1-2 lžíce oleje
mořská nebo himalájská sůl
Na brambory:
500 g brambor
1,5 l vody
1 lžička kmínu
1 lžička soli
máslo z výpeku
Příprava
- Filet zakápneme olejem, bohatě posolíme a posypeme citronovým pepřem, necháme 30 minut odpočívat
- Do pánve dáme rozehřát máslo, vložíme rybu (filet dáme napřed kůží dolů), přidáme šalvěj, opečeme, na středně silném plameni, z každé strany 3 minuty
- Šajvějové lístky vyjmeme a voňavým máslem polijeme uvařené brambory, které podáváme jako přílohu.
Příprava brambor:
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
- Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
- Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Poznámka
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová