Rybářský rozcestník

Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory

Solí a citronovým pepřem okořenéné plátky candáta, zprudka opečené na pánvi obložené lístky šalvěje, servírované s brambory přelitými výpekem z pánve.

1 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí  
Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory
FiléFilé
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety z candáta (tak 150 g jedna porce)
  • 7 ks lístků šalvěje
  • 6-8 lžiček citronového pepře
  • 4 lžíce čerstvého másla
  • 1-2 lžíce oleje
  • mořská nebo himalájská sůl
  • Na brambory:
  • 500 g brambor
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • máslo z výpeku
  • Příprava

    1. Filet zakápneme olejem, bohatě posolíme a posypeme citronovým pepřem, necháme 30 minut odpočívat
    2. Do pánve dáme rozehřát máslo, vložíme rybu (filet dáme napřed kůží dolů), přidáme šalvěj, opečeme, na středně silném plameni, z každé strany 3 minuty
    3. Šajvějové lístky vyjmeme a voňavým máslem polijeme uvařené brambory, které podáváme jako přílohu.

    Příprava brambor:

    1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
    2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
    3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím