Rybářský rozcestník

Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory

Solí a citronovým pepřem okořenéné plátky candáta, zprudka opečené na pánvi obložené lístky šalvěje, servírované s brambory přelitými výpekem z pánve.

1 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí  
Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory
FiléFilé
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety z candáta (tak 150 g jedna porce)
  • 7 ks lístků šalvěje
  • 6-8 lžiček citronového pepře
  • 4 lžíce čerstvého másla
  • 1-2 lžíce oleje
  • mořská nebo himalájská sůl
  • Na brambory:
  • 500 g brambor
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • máslo z výpeku
  • Příprava

    1. Filet zakápneme olejem, bohatě posolíme a posypeme citronovým pepřem, necháme 30 minut odpočívat
    2. Do pánve dáme rozehřát máslo, vložíme rybu (filet dáme napřed kůží dolů), přidáme šalvěj, opečeme, na středně silném plameni, z každé strany 3 minuty
    3. Šajvějové lístky vyjmeme a voňavým máslem polijeme uvařené brambory, které podáváme jako přílohu.

    Příprava brambor:

    1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
    2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
    3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.