Rybářský rozcestník

Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory

Solí a citronovým pepřem okořenéné plátky candáta, zprudka opečené na pánvi obložené lístky šalvěje, servírované s brambory přelitými výpekem z pánve.

1 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí  
Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory
FiléFilé
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety z candáta (tak 150 g jedna porce)
  • 7 ks lístků šalvěje
  • 6-8 lžiček citronového pepře
  • 4 lžíce čerstvého másla
  • 1-2 lžíce oleje
  • mořská nebo himalájská sůl
  • Na brambory:
  • 500 g brambor
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • máslo z výpeku
  • Příprava

    1. Filet zakápneme olejem, bohatě posolíme a posypeme citronovým pepřem, necháme 30 minut odpočívat
    2. Do pánve dáme rozehřát máslo, vložíme rybu (filet dáme napřed kůží dolů), přidáme šalvěj, opečeme, na středně silném plameni, z každé strany 3 minuty
    3. Šajvějové lístky vyjmeme a voňavým máslem polijeme uvařené brambory, které podáváme jako přílohu.

    Příprava brambor:

    1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
    2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
    3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.