Rybářský rozcestník

Candát v bylinkové strouhance s bramborovým pyré a zeleninou

Kdo jednou ochutnal rybu s bylinkovou nebo třeba chlebovou krustou, nechce už ji jinak připravenou. Je to naprostá delikatesa! Křupavá konzistence posypu je dokonalým parťákem k jemnému rybímu masu. A proč zvolit zrovna candáta? Jedná se o ušlechtilého „dravce“ s bílým pevným masem, které je velmi chutné a nemá ani moc kostí. Jako přílohu si můžete dopřát naše bramborové pyré a nakyslý, mátou provoněný zeleninový salát.

2 náročnost
50 minut
Candát-v-bylinkové-strouhance-s-bramborovým-pyré-a-zeleninou4
  • Počet porcí: 4 porce
  • Na rybu:
  • 4 ks filety candáta
  • 1/2 ks citronu
  • 100 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 1 svazek máty
  • olivový olej
  • sůl
  • Na pyré:
  • 500 g brambor
  • 150 g másla
  • 200 ml vlažné smetany ke šlehání (33 %)
  • sůl
  • Na zeleninu:
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks červené cibule
  • 1/2 ks hlávkového salátu
  • 1/2 ks citronu
  • 1 hrst máty
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety candáta omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte. Připravte si filety do pekáčku na pečicí papír.
    2. Smíchejte rozpuštěné máslo s posekanými bylinami, citronovou šťávou a strouhankou.
      Směs naneste na filety, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut.
    3. Na pyré dejte vařit osolené brambory, dokud nezměknou, poté k nim přidejte máslo a polovinu smetany. Rozšlehejte a přidejte zbylou smetanu.
    4. Do mísy si natrhejte omytý hlávkový salát, přidejte nakrájenou papriku, cibuli a cherry rajčata.
    5. Zeleninu zalijte dresinkem z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje a zasypte čerstvou mátou.

    Doporučení

    Pokud řešíte, kam vyrazit pro čerstvé ryby, je sázkou na jistotu Klatovská zpracovna ryb www.klatryb.cz. V jejich sortimentu najdete taky 2 výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina.

    Recept k článku: Jak voní začátek léta aneb ochutnejte naše červnové recepty

    Poznámka

    Zdroj textu i fotografií: www.akademiekvality.cz

    Nejčtenější články

    Vaše power banka u vody nestíhá? Pořiďte si bateriový generátor

    Kdo k vodě vozí notebook, tablet či nadupaný chytrý telefon, brzy pozná, jak rychle se tato zařízení dokáží vybít. Power banky nám sice dovolí jednou nebo dvakrát naše miláčky nabít, ale co potom, pokud jsme na delší výpravě? A to nemluvím o dobíjení elektromotorů, sonarů, zavážecích loděk, nebo například přenosné chladničky na potraviny.

    Dipované nástrahy obalené v ochucené soli

    Na zatraktivnění boilies nebo pelet lze, kromě dipů, použít i další atraktor, jako běžnou kuchyňskou sůl. Tu ovšem nejprve dochutíme dalšími složkami tak, aby se nástraha stala pro ryby prostě neodolatelnou.

    Chytání ryb před a po bouřce. A co za bouřky?

    Asi každý rybář již zažil ty chvíle, kdy mu nad hlavou začaly létat blesky, hřmělo, zvedl se vítr a voda se změnila v běsnící živel. Co v těchto chvílích dělat? Já osobně bych v tento moment byl raději schovaný v autě, nebo dobře zakurtovaném brolíčku. Rozhodně ale není radno hrát si na piráty a přečkat bouřku v loďce. Ani pod stromem není ideální místo, kam se za bouřky schovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím