Rybářský rozcestník

Bouillabaise (bujabéz)

Francouzská polévka z ryb, darů moře, zeleniny a koření.

2 náročnost
30 minut
Bouillabaise (bujabéz)
  • 500 g ryb (mořský jazyk, treska, kamenáč, mořský úhoř)
  • 60 g krabího masa (můžeme použít 500 g drobných rybek-bělic, okounů, línů)
  • 1/2 ks malého humra
  • 2 lžíce oleje
  • 4 ks malé plátky bílého chleba
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks kousek cibule
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks hřebíček
  • 1 ks rajčete
  • 1 sklenka bílého vína
  • 1 l vody
  • špetka šafránu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné ryby, humří a krabí maso nakrájíme na kousky
    2. Do hrnce dáme rozetřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, spařené, oloupané a na čtvrtky nakrájené rajče, olej, sůl, koření a připravené rybí, humří a krabí maso
    3. Vše zalijeme vínem a vařící vodou a na prudkém ohni vaříme 10-15 minut
    4. Plátky bílého chleba nakrájíme na nudličky, opečeme nasucho na teflonové pánvičce, rozdělíme na talíře, přidáme rybí, krabí a humří maso a zalijeme polévkou
    5. Ihned podáváme.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím