Rybářský rozcestník

Pozvánka na Božkovského duháka

ČRS, z. s., Středočeský územní svaz a místní organizace Vlašim zvou na přívlačový závod dětí do 15 let „Božkovský duhák 2023“, který se koná v neděli 22. 10. 2023 na vodní ploše 413 998 Božkov….

Závod se pořádá ve dvou kategoriích:

  • Kategorie do 10 let (závodníci narozeni v roce 2013 a mladší)
  • Kategorie do 15 let (závodníci narozeni v letech 2008 až 2012)

Není nutný rybářský lístek ani povolenka. Loví se přívlačí (pouze na umělé nástrahy) na jeden prut (další mohou být připraveny na břehu).
Lov povolen pouze na háčky bez protihrotů nebo se zamáčknutými protihroty – bude kontrolováno. Každý závodník musí být vybaven
podběrákem a vyprošťovačem háčků nebo peanem. Všechny ulovené ryby budou vráceny zpět do revíru ihned po ulovení a zapsání do
bodovacího lístku. Závodník loví samostatně a během závodů nesmí přijmout jinou než verbální pomoc. Výjimku tvoří závodníci do 10
let (ročník 2013 a mladší), jimž může být poskytnuta pomoc při výměně nástrahy a podebrání ryby. Pomoc se nesmí týkat samotného lovu či zdolávání ryby. Každý závodník musí mít po celý závod doprovod dospělé osoby, která za závodníka zodpovídá. Brodění zakázáno!

Závodní trať: Rybník 2 ha, hloubka 0,5 – 2 m, břehy mírné travnaté, z důvodu možného rozbahnění břehu doporučujeme vhodnou obuv

Výskyt ryb: Pstruh duhový, siven americký, candát, kapr, bílá ryba

Bodování: ulovená a zdolaná ryba v podběráku – 1 bod. Ryba musí být zaseknuta v hlavové části. Každé kolo závodu bude vyhodnoceno
zvlášť, vítězem se stane závodník s nejmenším součtem jednotlivých pořadí, v případě rovnosti bude rozhodovat počet ulovených ryb.

Více zde: https://semax.crs-sus.cz/soubory/propozice-bozkovsky–20230914-125354.pdf

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.