Rybářský rozcestník

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Ano je to tak, jsem vášnivý sumcař, ale kapry si také rád zachytám. Co se týče lovu ryb, mám tuto zkušenost. Poslední roky sumci mě i mým kamarádům chodí spíše před půlnocí a v ranních hodinách. Někdy i kolem oběda jsme se dočkali záběru od sumce. Těch po půlnoci přišlo, během pěti let, jen velmi, velmi málo. A kapři? Tak ti mě, například letos v noci, prostě ne a ne zabrat. Zato těch „poledňáků“ mám letos desítky. A to platí i pro mé parťáky u vody.

Už před mnoha lety jsem byl velký propagátor chytání ryb i po půlnoci. Razil jsem myšlenku, že je nesmysl, především v letních měsících, muset vytahovat pruty před půlnocí a smět je nahodit do vody až po čtvrté hodině. Připadalo mě to jako šikana ze strany těch, co o tom rozhodují. A pořád si myslím, že jde o zbytečný zákaz v rámci všech svazových revírů. Má zkušenost mě napovídá, že těch ryb, chycených mezi půlnocí a čtvrtou, zase až tak moc není. Tak proč ten zákaz chytat po půlnoci?

Velkou výhodu, kterou vidím při lovu nonstop, je možnost nemuset vytahovat důkladně nachystané, nastražené montáže z vody a pak je zase pracně, na stejné místo umisťovat a to v brzkých ranních hodinách, kdy je, zvláště ke konci léta, stále ještě tma. To člověka naštve. Ale že by se nějak začaly plenit revíry při lovu ryb přes celou noc, tak to si nemyslím. Ryby prostě v noci také zásadně snižují aktivitu, jako my lidé, i když existují výjimky, jako například sumci. Ovšem v posledních letech mě připadá, že i ti se v noci začali docela flákat. 🙂

Mluvil jsem na několika revírech s mnoha rybáři, kamarády i lidmi, co jsem je viděl poprvé a většina má stejné zkušenosti. V noci ryby zase až tak moc neberou, aby bylo nutné zakazovat je chytat právě v nočních hodinách. Z druhé strany, nebýt lovu sumců na bójku a chytání dravců na živé rybičky, mě chytání NONSTOP zase až tak nebere, jako kdysi. Rád si pospím, odpočinu a ráno zase hrrrr na ně! 🙂 Jen komplikace s nástražnými rybkami na háčku mě nutí si pravidelně vyjet na revír v režimu NONSTOP. Například při lovu kaprů mě fakt nemrzí, že musím pruty o půlnoci vytáhnout.

A jaké máte zkušenosti vy s lovem ryb po půlnoci? Také si myslíte, že režim NONSTOP by mohl platit na všech svazových revírech, nebo jste naopak zarytými rybáři, kteří nemají NONSTOP revíry v lásce? Já osobně bych s nimi nedělal takovou vědu. NONSTOP režim bych vyhlásil na všech svazových revírech alespoň v letních měsících. Ale pokud v budoucnu zaniknou, také se s tím také naučím žít.

Text i foto Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

Rybářský zápisník FishNote

Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.