Každý zkušený akvarista ví, že ryby čerstvě přinesené domů z obchodu se musí postupně zvyknout na teplotu vody v akváriu, než se do akvária pustí. Podobně to mají i nástražní rybky dovezené odjinud, musí si pozvolna zvyknout na jinou teplotu vody, než je ta v převozní nádobě.
Z osobní zkušenosti vím, že řada rybářů podceňuje práci s nástražními rybkami. Prostě je uloví, hodí do nádoby s vodou, převezou na revír, kde chtějí lovit dravce a šup s nimi do řízkovnice nebo vezírku a přímo s ním do vody. Zapomínají ale, že prudký šok z různých teplot vody může ryby zabít a to se často také děje.
Nástražní rybky umírají z mnoha důvodů, jedním z nich je stres, který zažijí při vylovení, dalším od háčku poraněný jícen… a v neposlední řadě právě nešetrné umístění ryb do studenější vody, než je ta, ve které byly převáženy. Ovšem někdy to může být i naopak. Důležitý je ale fakt, že ryby obecně prudkou změnu teploty vody prostě nesnáší a často proto umírají.
Je to jednoduché! Přivezeme-li nástražní ryby k vodě, kde budeme chytat, část vody slijeme a přidáme vodu z revíru. Toto opakujeme nejméně dvakrát v intervalech 15 až 20 minut. Tak zajistíme, že při přendání ryb do vezírku či řízkovnice, kterou pak vložíme do vody, nedostanou se do teplotního šoku a mají velkou šanci, že nám vydrží i několik dnů v dobré kondici.
Vyměněním vody v převozní nádobě zajistíme nejen pozvolnou změnu teploty vody, pokud ji budeme měnit postupně, s rozumným časovým odstupem, ale vytvoříme také dostatek kyslíku v nádobě, jehož nedostatkem také nástražní ryby při převozu často trpí.
Text i foto: Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz