Rybářský rozcestník

Jak na kocovinu, aneb vyzkoušené vyprošťováky

Každý národ má svůj zaručeně „nejlepší“ lék proti „opici“ a kocovině. Němci tvrdí, že ideální předehrou před bujným večerem je množství zeleniny, káva a čaj, odpoledne pak tomatový džus. Večer si pak každý může dopřát své oblíbené jídlo, k němuž by ale neměl chybět dušený květák. Dobrou prevencí má být také několik výtažků z ořechů, který posiluje činnost jater. Nejlepším lékem na „těžké opilcovo ráno“ je pak slaneček s kouskem celozrnného chleba. Účinná je i ovesná polévka s citrónovou šťávou a šálkem černé kávy. Moc nechutná, ale zato pomůže.

Ano, mohlo by se zdát, že toto téma úplně nepatří na rybářský web, ale upřímně, kdo z vás se někdy neopil u vody? Tady je pár vyzkoušených receptů na vyprošťováky, které vám mohou pomoci se postavit zase na nohy. Ovšem je třeba je vyzkoušet, na každého funguje něco jiného! Asi nejlepší je nepít, pokud nechcete druhý den bojovat s kocovinou. Ale když už se nám to vymklo z ruky, je třeba se co nejrychleji dostat zase do pohody …

Čím jsi se zkazil, tím se také naprav! A pak se dobře najez …

Tedy nalijte si skleničku toho, co jste minulou noc nasávali, ale opravdu jen jednu a pomalu nápoj vypijte, vyrovná se vám hladinka a pak se důkladně najezte. Pomůže například vydatná snídaně. A pak je třeba vypít další litr tekutiny, ale už bez alkoholu!

Uvařte si silný vývar nebo česnečku

Opravdu osvědčeným vyprošťovákem u většiny z nás je silná horká polévka. Na kocovinku pak nejlepší je kuřecí, uzený nebo hovězí vývar, v které nesmí chybět hodně kořenové zeleniny. Také česnečka je dobrou volbou! A co argument, že po ránu, po probdělé noci zrovna něco vařit, je tuze hloupý nápad? Polévku uvařte 1 až 2 dny předem a tento problém máte vyřešený! Snad jen u česnečky je to zbytečné, protože ta je uvařená za 15 minut.

Kyselé do žaludku, další možná volba při kocovině!

Po celonočním popíjení a řádění je dobrou volbou pustit se do sklenice kyselých okurek, nebo si dát na snídani utopence nebo zavináč. A pokud vás náprava jídlem děsí, zkuste alespoň vodu s citronovou šťávou, ta snad také pomůže. Lze také ocet zředit vodou, jen do mírné kyselosti, přidat trochu jedlé sody a vše vypít. Také můžete použít lák z okurek nebo zavařené kyselé zelí. Prostě vše kyselé je dobrý přírodní lék, ovšem na každého to nezabírá!

Vypijte ledové mléko, nebo mléčný koktejl

Mě osobně mléko moc nepomáhá, ale někomu ledové mléko vypité po opici udělá dobře. Umí totiž zneutralizovat překyselený žaludek. A rozmixované s medem a banánem pak dodá tělu draslík a další tak potřebnou energii.

Káva s citrónem a vodou

Kdo je zvyklý každý den po ránu na šálek dobré kávy, určitě mu neublíží ani, když den před tím vydatně nasával. Přidáním kapky citrónu pak udělá se žaludkem rychlý proces, buď se uklidní, nebo naopak půjdou zbytky jedů ven. Na každého to funguje jinak. A vzhledem k tomu, že káva z těla vodu odebírá, je třeba ke kávě vypít i 1 až 2 sklenice čisté vody.

Vypijte zeleninový koktejl či čaj z bylinek

Rozmixujte si zeleninu, tu pak dolijte studenou minerálkou a vše vypijte. Nebo si uvařte mátový čaj, máta by měla žaludek uklidnit. Podpořit činnosti jater, která zápasí s alkoholem, to nejvíce pomůže řebříčkový čaj. Heřmánek zase přispěje k celkovému uklidnění organismu.

Léky a kocovina?

Například acylpyrin a paralen jsou osvědčené léky na kocovinu. Nejlepší jsou ty šumivé, rozpustné ve vodě. Stačí 2 tablety na 0,5 l vody. Dobré je také doplnit hladinu vitamínů a minerálů. Zabrat by měly třeba tabletky vitamínu B a vitamínu C, anebo také hořčík. V dnešní době pak existuje řada speciálních léků na kocovinu, ovšem jak fungují, to já osobně nevím.

Slovo na závěr

Prevence je, jako vždy, nejlepší! Když to moc nepřeženu, pak druhý den nemám větších problémů. A když jsem se už zpil do němoty, pak je nejlepší opici rozdýchat studenou sprchou, vydatnou snídaní a dlouhou vycházkou. A slíbit si, že příště budu chytřejší a dám si jen tolik alkoholu, abych druhý den netrpěl.

Nejčtenější články

Chytáme štiky – vhodné rybolovné techniky

Jak asi každý rybář ví, štika je v českých vodách hned po sumci druhá největší ryba dorůstající délky hodně přes 1 metr. Vážit pak může až ke 35 kg. Ovšem průměrná lovná délka v Česku je jen někde kolem 40 až 70 cm, o váze ryb sotva několika kilogramů. Je to predátor a zdravotní policie v jednom. Ráda totiž loví zraněné a nemocné ryby, nepohrdne ale ani mrtvou rybkou, drobnými hlodavci či mláďaty ptáků. A jak tedy na štiky? Využít můžeme hned několik metod. Chytáme je na plavanou, položenou, nebo také vláčením. Ovšem jde to i na mušku s muškařským náčiním!

Rybí pásma, aneb je dobré vědět, co nám plave pod nohama

Vodní toky jsou poměrně dost charakteristické v mnoha aspektech. Pokud je zkoumáme, sledujeme u nich různé, například to, zda protékají přirozenou krajinou, nebo regulovaným korytem, také hodnotíme jejich šíři, či členitost … Další důležitou roli hraje hloubka toku, síla proudu, typ dna, od toho všeho se právě odvíjí okysličení vody, teplota vody apod. A podobné je to i u vod stojatých. Ty mají také své charakteristické rysy. A právě charakteristika toku nebo nádrže má vliv na druhy živočichů a také ryb, které v daném pásmu žijí.

Tyrolské dřívko, jeho použití

Tyrolské dřívko se používá především při vláčení, kdy má za úkol nadzvedávat nástrahu ode dna, díky čemuž se méně vázne. Dřívko při pohybu rozviřuje dno, což často také vyprovokuje dravce k útoku. Metodou vláčení s tyrolským dřívkem cíleně lovíme štiky, candáty, sumce, jelce tlouště a okouny. Podle velikosti nástražní rybky, hloubky lovného místa a síly toku pak volíme velikost tyrolského dřívka a také samotnou montáž.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím