Rybářský rozcestník

Zevar jednoduchý (Sparganium emersum)

Zevar jednoduchý je druh jednoděložné rostliny, patří do čeledi orobincovitých. Vyskytuje se na březích rybníků, také roste v tůních, v rákosinách, i ve volně tekoucích vodách.

Název latinsky

Sparganium emersum

Jiný název

ježohlav jednoduchý

Rozpoznávací znaky

Vytrvalá jednodomá rostlina s plazivým oddenkem, vysoká až 60 cm. Lodyhy má přímé, nevětvené, vyčnívající nad hladinu. Listy má dvouřadé, pochvaté, nad bází kýlnaté, na průřezu trojhranné. Květy vyrůstají v kulatých hlávkách, dolních samičích hlávek je 3–6, spodní je někdy stopkatá, horní hlávky jsou samčí, oddálené, do 10 kusů. Okvětí je šupinovité, tyčinky jsou nápadné. Plody má suchý, nepukavé. Kvete od června do července.

Výskyt

Roste téměř v celé Evropě, také na Kavkaze, na Sibiři a na Dálném východě. jeho příbuzní pak i v Asii a Severní Americe. V Česku se vyskytuje roztroušeně.

Obecně

Tato vodní nebo bahenní bylina roste na březích rybníků a tůní, také v rákosinách, ve volně tekoucích vodách, v pásmu od nížin do hor. Je přizpůsobený kolísání vody, v období vysoké hladiny, kdy je zcela potopený je shopný přečkat ve formě semen, oddenků, nebo hlíz na dně nádrže.

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.