Rybářský rozcestník

Jehlový uzel

Tento uzel využijí především muškaři. Používá se totiž ke spojení muškařské šňůry s muškařským nástavcem. Nahrazuje rychlospojku. Jde o pevný spoj, který nikdy nepovolí. Lze ho ale použít všude tam, kde je potřeba spojit dva různé materiály o různých průměrech. K jeho uvázání je potřeba také dvousložkové lepidlo, které odolává vodě!

Na uvázání tohoto uzlu potřebujeme jehlu a také lepidlo odolné vodě. Jehlu musíme pod mírným úhlem vpíchnout do konce muškařské šňůry tak, aby bokem šňůry hrot jehly vylezl ven …

… do ucha jehly strčíme konec muškařského nástavce a jehlu protáhneme šňůrou, viz obrázek …

… jehlu přiložíme ke šňůře a začneme postupně omotávat šňůru i s jehlou ve směru konce muškařské šňůry, jednotlivé oviny skládáme pěkně vedle sebe, moc je ale nedotahujeme, jen tak akorát, aby držely, omotáme tak 6 až 7 ovinů …

… konec vlasce protáhne ouškem jehly a samotnou jehlu pak celou prostrčíme pod oviny …

… navlhčený uzel pevně dotáhneme (někdo lepidlo používá ještě před dotažením uzlu, pak ho nevlhčí) …

… přebytečný konec vlasce ustřihneme, uzel nakonec zakápneme vodovzdorným dvousložkovým lepidlem nebo kvalitním sekundovým lepidlem, necháme zaschnout.

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.