Rybářský rozcestník

Treska polak

Dravá ryba z čeledi treskovitých. Může dorůst až 130 cm a dosáhnout váhy kolem 20 kg. Většinou se však běžně loví kusy kolem 70-80 cm o váze 3-5 kg. Polak je pro sportovní rybáře nejvíce komerčně lovenou rybou v Norsku.

treska

Název latinsky

Pollachius pollachius

Jiný název

Norsky se nazývá lyr, německy a anglicky pollack.

Rozpoznávací znaky

Torpédovité tělo s velkýma očima je na hřbetě tmavší lesklé, tmavě zelené, pod postranní čárou světlejší, spodní čelist je delší než horní, dobrý rozlišovací znak například od tresky tmavé, která je podobná.

Výskyt

Obývá Severní moře hlavně pobřeží Skandinávie a vyskytuje se i v západní části Středozemního moře.

Obecně

Polak žije jak v hloubkách, tak i na mělčinách, kde většinou obývá chaluhové pole, ryby z hloubek jsou většinou vyšší, mohutnější, stříbrně lesklé a máme pocit, že se jedná o jiný druh ryby, z mělčin jsou polaci pestřeji zbarvení. Doba tření je březen – červen.

Maso polaků je bílé, velmi chutné bez svalových kůstek jako ostatní druhy tresek.

Způsob lovu

Nejvhodnější doba lovu je květen – září. Na mělčinách kolem 10 -20 metrů se loví přívlačí na gumové nástrahy kolem 40-60 g, ve větších hloubkách od 30 m na pilkiny kolem 100 g, v hloubkách kolem 100 m na pilkery váhy až 500 g, kde se jako nástraha používá naporcovaná makrela. Jde o velkého bojovníka, který rychle zaútočí a zdolávání velkého polaka je zážitek, dá se přirovnat k souboji s naším dravým bolenem.

Autor textu: Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím