Rybářský rozcestník

Treska tmavá

S touto rybou se naši rybáři mohou setkat v Norsku, kde obývá celé pobřeží Skandinávie. Vyskytuje se i ve fjordech. Často se zaměňuje za Tresku Polaka (Poloka), latinsky: Pollachius pollachius. I když jsou obě ryby velice podobné, jde o dva různé druhy.

Treska tmavá
treskatreska

Název latinsky

Pollachius virens

Jiný název

Norsky sei, anglicky coalfish, německy seelasch nebo köhler lidově keler, tento název si zažily i čeští rybáři. Další, spíše obchodní název je Treska tažná.

Rozpoznávací znaky

Od tresky polaka se liší menšíma očima, polak má delší spodní čelist, treska tmavá má obě čelisti stejně dlouhé. Rozdíl je i v barvě, treska tmavá je jasně stříbrná na břichu s tmavě zeleným hřbetem. Dorůstá až 130 cm váhy, přes 20 kg což jsou už trofejní kusy, běžně se loví kusy kolem 60-80 cm kolem 3-5 kg.

Výskyt

Obývá vody severního Atlantiku, můžeme se s ní setkat i v Biskajském zálivu nebo u pobřeží Kanady, USA.

Obecně

Nejčastěji se vyskytuje u pobřeží ve velkých hejnech ve skalnatých oblastech. Větší kusy se zdržují na úpatí podmořských hor. Doba tření březen- červen, loví se od května do října. Pod názvem treska tmavá se s touto treskou můžeme setkat i našich obchodech. Na rozdíl od ostatních tresek má maso našedlé, rovněž velmi chutné jako v prodeji běžná treska obecná.

Způsob lovu

Lov podobný jako u tresky polaka, gumové nástrahy, pilkiny, ve velkých hloubkách těžké pilkery. Loví se jak sportovně tak komerčně do vlečných sítí.

Autor textu: Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím