Rybářský rozcestník

Treska obecná

Hospodářsky nejdůležitější ryba Atlantického oceánu, dosahující délky až 160 cm a váhy kolem 50 kg. Běžně se loví tresky kolem 60-80 cm o váze 3-5 kg. Světový rekord v lovu největší tresky na udici drží známý německý rybář Michal Eisele jeho rekordní treska u pobřeží norského ostrova Soroya měřila 160 cm a vážila 47, 025 kg.

Treska obecná, pěkný kus
treskatreskatreskatreska

Název latinsky

Gadus morhua

Jiný název

Norsky - torsk nebo skrei, anglicky cod, německy –dorsch

Rozpoznávací znaky

Treska obecná má mohutnou hlavu s velkýma očima s předsunutou horní čelistí, na spodní čelisti je krátký vous uvnitř ostré drobné zuby, tělo torpédovité štíhlé pokryté drobnými šupinkami, barevně velmi proměnlivé od hnědé po nazelenalou s hnědými až červenými skvrnami, s bílou postranní čárou. Načervenalé skvrny mají tresky žijící v chalupových polích, které mají za potravu malé kraby.

Výskyt

Žije v severní části Atlantského oceánu, při evropských i amerických březích rovněž v baltském i Bílém moři.

Obecně

Treska obecná žije v hloubkách od 20 – 200 metrů loví v hejnech v hlubinách tak i na mělčinách.

Doba tření je únor – duben.

Stavy tresky obecné značně ubyli, v roce 2014 byla zařazena do Červeného seznamu jako ohrožený druh v Baltském moři. Treska obecná a její příbuzné druhy jsou napadeny často parazity, které jsou nejčastěji v játrech, žábrách ale i břišních partiích, nejznámější parazit je červ Phocanema decipiens – tresčí červ, anglicky codworm, druhý parazit je rovněž červ – Anisakis simplex, ten napadá jak tresky, tak i makrely a sledě. Platí zde pravidlo, čím jsou tresky uloveny blíže pobřeží tím je větší možnost, že budou obsahovat červy. S červy se můžeme právě setkat v rybách u norského pobřeží. Hostitelem červa může být i člověk, nemoc se nazývá anisakioza. Chytíme-li takto napadené ryby, jsou napadeny převážně játra, nebo břišní partie rada je jednoduchá, prostě vyhodit. Anisakioza je nebezpečné onemocnění, které může poškodit zažívací a trávící ústrojí, nemoc se projevuje od 1 hodiny do 14 dnů po požití infikovaného masa nebo vnitřností.

V Anglii proslavený pokrm fish and chips (ryba s bramborem) je smažená právě treska obecná nebo treska skvrnitá.

Způsob lovu

Loví se celoročně komerčně do vlečných sítí nebo sportovně na přívlač v mělčích vodách, nejčastěji na gumové nástrahy, nebo pilkiny. V hloubkách je nejúčinnější pilkerový prut s multiplikátorem těžký pilker až 500 g s nastraženým kusem makrely. Hejna tresek se vždy zdržují ve vodním sloupci pod makrelami většinou ve hloubce přes 100 metrů.

Text: Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím