Rybářský rozcestník

Treska obecná

Hospodářsky nejdůležitější ryba Atlantického oceánu. Dosahuje délky až 160 cm a váhy kolem 50 kg. Běžně se ovšem loví tresky kolem 60-80 cm o váze 3-5 kg. Světový rekord v lovu největší tresky na udici drží známý německý rybář Michal Eisele, jeho rekordní treska u pobřeží norského ostrova Soroya měřila úctyhodných 160 cm a vážila 47,025 kg.

Treska obecná, pěkný kus
treskatreskatreskatreska

Název latinsky

Gadus morhua

Jiný název

Norsky - torsk nebo skrei, anglicky cod, německy –dorsch

Rozpoznávací znaky

Treska obecná má mohutnou hlavu s velkýma očima s předsunutou horní čelistí, na spodní čelisti je krátký vous uvnitř ostré drobné zuby, tělo torpédovité, štíhlé pokryté drobnými šupinkami, barevně velmi proměnlivé od hnědé po nazelenalou s hnědými až červenými skvrnami, s bílou postranní čárou. Načervenalé skvrny mají tresky žijící v chalupových polích, které mají za potravu malé kraby.

Výskyt

Žije v severní části Atlantského oceánu, při evropských i amerických březích rovněž v baltském i Bílém moři.

Obecně

Treska obecná žije v hloubkách od 20 – 200 metrů loví v hejnech v hlubinách tak i na mělčinách.

Doba tření je únor – duben.

Stavy tresky obecné značně ubyli, v roce 2014 byla zařazena do Červeného seznamu jako ohrožený druh v Baltském moři. Treska obecná a její příbuzné druhy jsou napadeny často parazity, které jsou nejčastěji v játrech, žábrách ale i břišních partiích, nejznámější parazit je červ Phocanema decipiens – tresčí červ, anglicky codworm, druhý parazit je rovněž červ – Anisakis simplex, ten napadá jak tresky, tak i makrely a sledě. Platí zde pravidlo, čím jsou tresky uloveny blíže pobřeží tím je větší možnost, že budou obsahovat červy. S červy se můžeme právě setkat v rybách u norského pobřeží. Hostitelem červa může být i člověk, nemoc se nazývá anisakioza. Chytíme-li takto napadené ryby, jsou napadeny převážně játra, nebo břišní partie rada je jednoduchá, prostě vyhodit. Anisakioza je nebezpečné onemocnění, které může poškodit zažívací a trávící ústrojí, nemoc se projevuje od 1 hodiny do 14 dnů po požití infikovaného masa nebo vnitřností.

V Anglii proslavený pokrm fish and chips (ryba s bramborem) je smažená právě treska obecná nebo treska skvrnitá.

Způsob lovu

Loví se celoročně komerčně do vlečných sítí nebo sportovně na přívlač v mělčích vodách, nejčastěji na gumové nástrahy, nebo pilkiny. V hloubkách je nejúčinnější pilkerový prut s multiplikátorem těžký pilker až 500 g s nastraženým kusem makrely. Hejna tresek se vždy zdržují ve vodním sloupci pod makrelami většinou ve hloubce přes 100 metrů.

Text: Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Výměnný obchod s kosem

Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím