Makrela není jen skvělý ryba vhodná na gril či do udírny. Mají ji rádi i sladkovodní dravci, především pak štiky. Právě na kousky makrely lze chytit i pěkné trofejní kusy. Pokud vyrazíte na rybářskou výpravu na dravce, rozhodně se vyplatí si sebou vzít jednu zmrazenou makrelu. Určitě vás tato nástraha překvapí svojí účinností.
Na kousky makrel se nechají přemluvit především štiky. Využít se dají jejich ocásky, ale skvělé je nastražit i hlavu, či část hřbetu makrely. Nejlepší je použít mražené makrely, stačí si jednu přinést k vodě, nechat povolit a pak z ní uříznout nějakou část. Většinou je nejlepší chytat klasicky na položenou, ale můžeme využít i montáže s podvodním splávkem, či chytat na kousek korku a část makrely.
Pokud chytáme cíleně štiky, rozhodně se vyplatí na návazec použít nějaký kvalitní návazec, ideální je lanko s obratlíkem a případně i karabinkou. Moderní rybáři dnes používají také fluorocarbon, ovšem lanka jsou na chytání štik přeci jen o trochu vhodnější.
A co háčky? Někdo preferuje trojháčky, používá dva i tři, někdo má raději méně hrotů, využívá dvojháčky či dokonce jen jednoháčky. Podstatné je to, aby se nám podařila štika, případně i jiný dravec, dobře zaseknout.
Při chytání sumců využívám kousky makrel do silonkových nástrah. Makrela pronikavě voní a tak funguje jako silné lákadlo právě na sumce.