Rybářský rozcestník

Skokan ostronosý (Rana arvalis)

Skokan ostronosý, starším pojmenováním taky skokan rašelinný, je druh žáby z čeledi skokanovití. V Česku je chráněný zákonem jako kriticky ohrožený druh. V ČR se můžeme setkat s dvěma poddruhy skokana ostronosého. Skokan ostronosý severní (Rana arvalis arvalis) je běžná pro Čechy. Skokan ostronosý Wolterstorffův (Rana arvalis wolterstorffi) je pak rozšířen na jižní Moravě.

Skokan

Název latinsky

Rana arvalis

Jiný název

skokan rašelinný

Rozpoznávací znaky

Skokan ostronosý patří mezi naše nejmenší druhy skokanů. Dorůstá do délky 8 cm. Jeho typickým znakem, jak již jeho jméno naznačuje, je ostře ukončený nos. Ušní bubínek je malý, zornice oka jsou oválná, zploštělá z vrchní i spodní strany. Zbarvení je tvořeno převážně hnědou barvou ve všech odstínech. Ovšem v době páření se samečci zbarvují do ostře modrého až modro fialového kabátu. U některých jedinců se můžeme setkat se světlým pruhem, táhnoucím se od nozder až po kloaku středem hřbetu. Pruh je ohraničen tmavými zbarveními. Tvoří tak dojem tří pruhů. Spánková skvrna je tmavě hnědá až černá. Na bocích těla najdeme mnoho tmavých skvrn což je typické pro skokana ostronosého, ale výrazněji toto můžeme pozorovat pouze u samic. Zadní končetiny jsou pruhované. Břicho i hrdlo jsou většinou jemně tečkovány. V době páření je pro samce typické zduření těla a intenzivní modré zbarvení celého těla.

Výskyt

V Česku se vyskytuje tento skokan poměrně vzácně. Nejvíce byl zaznamenán na severu Čech, na Třeboňsku, Na Ostravsku, na Jižní Moravě a také v Královehradeckém kraji. Jinde žije jen místně. Ve světě žije kromě Evropy také v Asii.

Obecně

Skokana ostronosého můžeme považovat za lesní druh, který vodu potřebuje především pro rozmnožování, trvale v ní nežije. Obývá listnaté, i jehličnaté lesy, lužní biotopy, rašeliniště nebo okraje močálů a to nejčastěji v nižších a středních polohách. Zimoviště se nachází většinou na souši, v norách hlodavců a podobných úkrytech. Po přezimování začíná být aktivní koncem března, z jara přes celý den, přes léto pak jen v noci. Hlavní potravou jsou suchozemští bezobratlí, jež uchvacuje svým vychlípitelným jazykem.

Skokan ostronosý (Rana arvalis) na suchu

Skokan ostronosý (Rana arvalis) na suchu

Rozmnožování probíhá několik dní po opuštění zimovišť. Vhodnými lokalitami jsou trvalé vodní nádrže, jako tůně, zatopené pískovny, rašelinná jezírka, okraje rybníků. V době rozmnožování jsou samci zbarveni modře a silně vokalizují na hladině i pod ní. Snůška vajec je kladena na dno nádrže a mezi rostliny, jakmile nabobtná, vyplave pak na povrch. Vylíhnutí pulci z jedné snůšky se nějaký čas drží pospolu. Na konci června dochází k přeměně na žáby.

Nejčtenější články

Atraktory ve spreji – šikovná pomůcka zkušeného rybáře

Atraktory jsou určeny výhradně pro zatraktivnění nástrah a návnad jak pro lov kaprovitých ryb, tak i pro lov dravců. Prodávají se v různých variantách, ale velmi oblíbené, hlavně u zkušených rybářů, jsou ve formě sprejů.

Základy výběru správného stanu pro rybáře

Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?

Metlička na míchání zakrmovacích směsí

Metlička na promíchání zakrmovacích směsí v kombinaci s bateriovou vrtačkou nám usnadní důkladné spojení všech vnadících složek. Jde o skvělého pomocníka. Právě správné promíchání zakrmovací směsi nám může pomoci k pěkným úlovkům.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím