Rybářský rozcestník

Tolstolobec pestrý (Arisichthys nobilis)

Dovezen do Česka v r. 1964. Hospodářsky významná ryba k hustým obsádkám kapra zejména v teplejších oblastech. U nás se rozmnožuje jen uměle! Také byl zkřížen s tolstolobikem bílým.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Tolstolobec pestrý na bílém pozadí
TolstolobecTolstolobec

Název latinsky

Arisichthys nobilis

Jiný název

Big head Carp, Marmorkarpfen, Tolstolobik pestrý, Carpe marmoréene

Rozpoznávací znaky

Tolstolobec pestrý je mohutná ryba s protáhlým, vyšším tělem, které je ze stran mírně zploštělé. Má svrchní postavení úst, oči jsou netypicky umístěné ve spodní části hlavy, až pod ústy. Prsní ploutve má dlouhé, špičaté, sahající až za bázi břišních ploutví. Hřbetní ploutev má kratší bázi, která začíná až za pomyslou svislicí k břišním ploutvím. Ocasní ploutev je vykrojená. Tělo má skvrnité, zbarvené do zlato-šeda, do žluto-šeda. Tolstolobec je zaměnitelný za tolstolobce, s kterým se také kříží. Nejlépe se od sebe rozpoznají skvrnami po těle, které má tolstolobec, tolstolobik tyto skvrny nemá a také podle ostrého kýlu bez šupiny, který se táhne u tolstolobika již od hrdla až k řitnímu otvoru, zato u tolstolobce tento kýl začíná až za základnou břišních ploutví.

Výskyt

Díky každoročnímu vysazování obývá řeky, údolní nádrže, rybníky i vodojemy s teplou vodou. Má raději volný sloupec tekoucích i stojatých vod. Pochází z bývalého Sovětského svazu, odkud byl dovezen.

Obecně

Teplomilný druh, který má rád vodu ohřátou od 20-30 °C. Jakmile je voda chladnější, tak pod 15 °C, snižuje svou aktivitu i příjem potravy. Je značně plachý.

Tolstolobec pestrý je velká ryba dosahující délky až 1,5 metru a váhy kolem 40 kg! Dožívá se 20 let.

Je uměle vysazován, jeho chov je závislý na umělém výtěru, v přírodě se u nás v Česku nerozmnožuje, tedy nebylo to prokázáno, v jeho domovině se ale vytírá přirozeně v mírně proudící vodě teplé 20-25 °C.

Kuchyňské využití tolstolobce pestrého:

Svalovina tolstolobce je bohatá na obsah polynenasycených mastných kyselin (řady Omega 3 a Omega 6) majících velmi příznivý vliv na redukci hladiny cholesterolu v krvi, průchodnost cév a celý kardiovaskulární aparát. Ale bohužel tolstolobec se řadí mezi ryby s méně kvalitním masem a někteří rybáři ho raději pouštějí. Tato ryba má neuvěřitelně tučné maso a proto se hodí spíše na uzení, případně grilování a pečení. Vaříme nebo dusíme jen menší jedince tak kolem 2 až 3 kg. Čím je ryba větší, tím její maso obsahuje více tuku a stává se hůře poživatelnou.

Způsob lovu

Většinou lze tolstolobce chytit při chytání kaprů na rostlinnou návnadu, jako na pšenici, kukuřici, burizony nebo pečivo. Cílený lov je problematický. Úspěšně byl chycen i při muškaření, kdy na velkou vzdálenost nahazováním návnady může přijít záběr. Největší naděje na jeho chycení je při teplém počasí, tedy v létě.

Nejčtenější články

Výměnný obchod s kosem

Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím