Rybářský rozcestník

Sleď obecný

Malá tučná ryba velká 18 až 40 cm žijící v Atlanském a Tichém oceánu. Prodává se čerstvá celá, nebo jako filé, může se péci, smažit, zapékat, grilovat, plnit nebo krájet do salátů. Prodává se i v konzervách. Maso sleďů má vyšší obsah tuků, proto je vhodné i k uzení a marinování. Na trhu se sledi prodávají pod obchodním názvem matesy, uzenáče, zavináče, pečenáče nebo také slanečci. Nejchutnější jsou ryby chycené v létě! Tato malá tučná ryba s měkkým, lahodným masem s jemnou strukturou obsahuje mnoho vitamínů (A, B1, B2, D). Obvykle se prodává celá, výborně chutná grilovaná nebo uzená či smažená. Nejznámější jsou sledi – zavináči ve sladkokyselém nálevu.

Sleď obecný - na bílém pozadí

Název latinsky

Clupea harengus

Rozpoznávací znaky

Má delší úzké tělo, krátkou hřbetní ploutev a hladké skřele bez kostnatých hran. Tmavomodrý hřbet přechází do světlých, třpytících se boků, které se pod vodou lesknou různými barevnými odstíny. Po ulovení má sleď spíše nevýrazné zbarvení.

Výskyt

Žije v severním Atlantiku od Grónska po sever Bretaně, na západní straně od Kanady po severní státy USA a vyskytuje se i v přilehlém Severním, Baltském a Barentsově moři.

Obecně

Sledi, přesně jako sardinky, šproty a ančovičky patří do čeledi sleďovitých.

Sleď je ryba pohybující se v obrovských hejnech a vyskytuje se nejen v Baltickém a Severním moři, ale také v celém Atlantickém oceánu od Norska přes Grónsko až k Severní Karolíně.

Dorůstá délky až 40 centimetrů a nejstarší jedinci se dožívají věku kolem 20-ti let. Hejna sleďů mohou být často pozorovány na otevřeném moři pouhým okem pro svůj charakteristický lesklý vzhled. Pod vodou se hřbet sleďů leskne různými barevnými odstíny, počínaje žlutavě zelenou a modro-černou a modro-zelenou konče. Břicho sledě je bílé, jeho boky leskle stříbrné.

Sledi se živí zooplanktonem a často jsou sami kořistí různých mořských živočichů. Když je sleď vyloven má však spíše nevýrazné, obyčejné zeleno-modré zbarvení. Jeho šupiny nemají výraznější kýl, žaberní víčka jsou hladká a spodní čelist je delší než čelist horní. Břišní ploutev sledě je usazena za předním koncem ploutve hřbetní. V období od počátku března do konce dubna je sleď obzvlášť tučný a delikátní, protože v tomto období se sledi třou a za účelem tření proudí v miliónových hejnech do přístavů a ústí řek.

Zpracování v kuchyni:

Využití sleďů je velmi široké. Především slouží sledi k přímé spotřebě, což znamená, že jsou z lodi převáženi ihned na rybí trhy pod názvem grüne Heringe (zelení sledi). To je ovšem menší díl. Podstatná část úlovků se kakaováním nebo dnes spíše stroji zbaví vnitřností, vyčistí a vrství v počtu 600 až 1000 kusů na sebe. Jednotlivé vrstvy se v sudech prokládají solí. Takto upravení sledi se nazývají slanečci. Sledi, kteří jsou kratší dobu nasoleni a pak vyuzení se nazývají bucklingy nebo pöklingy. V obchodě v česku se nazývají uzenáče.

Z nasolených a důkladně vymáčených sleďů se připravují také zavináče, a jiné kyselé výrobky. Po vyprání ve vodě se ukládají do připravených láků s octem, cibulí a kořením. Pro tento účel se využívají nedospělí jedinci menších velikostí. Takto upravení sledi k nám přicházejí pod názvem matjesy.

Samostatnou kapitolou zpracování sleďů je jejich konzervování. Sledi naložení v oleji, ve vlatní šťávě, v tomatě, nebo prodávaní jako pečenáče, tak je známe i z našich obchodů.

Doporučení:

Sardinky nebo makrely jsou vhodnou náhradou sledě. Při koupi čerstvých sleďů dbejte na následující; ti nejmenší jsou ti nejchutnější.

Zdroj: www.nordsee.com, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Na prut z lodi, pilkrováním, s návazcem s koncovým olůvkem a zlatými háčky s mouchami přidělanými na kmenový návazec do téčka.

Nejčtenější články

Základní návazce a koncové sestavy pro boilie a pelety

D-Rig, S-rig, plovoucí návazec s Pop Up bolie nebo peletkou, návazce pro lov ve vodním sloupci …. no, pro začínající, ale i mírně pokročilé rybáře těch názvů je až moc! 🙂 Moderní kaprařina má opravdu rozmanité názvosloví různých důmyslných sestav koncových návazců. Jejich použití bývá závislé nejen na typu revíru, ale také na dalších okolnostech, například na hloubce vodního sloupce v místě lovného místa, zda je dno bahnité nebo naopak písečné, mírně zarostlé nebo naopak s hojným rostlinstvem na dně… Ani v tomto článku nedokážeme ukázat všechny možnosti, jak uvázat a nabídnout nástrahu rybám. Najdete zde ale takový základní výběr návazců, které se v dnešní době nejvíce používají při lovu kaprovitých ryb na boilies a pelety.

Sedmnáctiletý student pokořil český rekord. Chytil kapra vážícího 32 kilogramů

Fantastik, takové jméno dostal kapr vážící 32 kg. Unikátní kousek ulovil nedávno teprve 17letý Stanislav Blažka. Pokořil tak rekord mezi kapraři. V českých svazových vodách se podle dostupných informací těžší rybu doposud chytit nepodařilo.

Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě!

Přátelé, naše reprezentace získala tento víkend v Anglii stříbrné medaile a posádka Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě. Skvělý úspěch a velká gratulace celému týmu. 👍🎸🍀💪🙏👌

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím