Rybářský rozcestník

Rybářská těsta

Rybářská těsta jsou tradiční nástrahou na ryby již několik generací rybářů. V dnešní době se však spíše používají těsta obalovací, než ta klasická, která naši dědové a pradědové používali jako nástrahu. Ovšem zkušení rybáři je rozhodně nezatracují a pravidelně na ně chytají a vědí proč.

Obalovacísyrova-pasta-testoSlanétesto-kapri-sladkeChlebovéobalovaci-testo-prives2doughChlebovéNadipovanáchlebove-testo12

Kovaný rybář kdysi jednou týdně obsadil kuchyni a zkoušel vyrobit to pravé, zaručeně nejlepší těsto. Používal při tom různé druhy mouky a šrotu, strouhanku, sušené mléko, dětský Sunar (výživa pro kojence obdoba sušeného mléka), krupici, hrachovou kaši, bramborovou kaši, vanilkový cukr, pudinkový prášek, med, různé vonné přísady, cukrářské barvivo a další suroviny. Stal se z něho takový chemik amatér. Dnes si hlavně mladší ročníky nástrahu koupí a s těstem se nepiplají. A těsto? Kdyby se neprodávaly obalovací těsta na zatraktivnění nástrahy, asi by dnes pojem těsto v rybařině zanikl.

Přitom těsto si lehce a poměrně rychle, za pár korun, můžete vyrobit domova a to v různých barvách, vůních a příchutích. Stačí k tomu jen vejce, mouka nebo krupice, barvivo a cukr, případně sůl. Přitom barvivo lze vynechat a pak už je to úplně jednoduché!

Výroba těsto pro ryby:

Do větší misky vyklepneme jedno větší vejce, které rozšleháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci. Cukr lze také vynechat a místo něj přidat trochu soli. Vyrobíme si tak slané těsto. Přidáme případně další atraktory, tedy různé sladké, případně, při výrobě slaného těsta, slané příchutě, také trochu barviva, pak vše zpracujeme, vymícháme hutné těsto.

Těsta skladujeme zabalená v igelitovém sáčku, buď v lednici, nebo je lze i zamrazit.

A jaká známe těsta? Kromě toho základního, například těsta z housky, či veky, strouhankové těsto, těsto z pařených housek, těsto ze šrotu, krupicové či hrachové kaše … a také bramborové těsto.

Kuličky nebo kapky těsta napichujeme tak, aby jsme obalili celý hrot háčku i s částí ramínka, viz obrázek.

Těsto na háčku – způsob umístění

Text: Jiří Langer, obrázek: Filip Woody Langer, foto: pixabay.com

Články a receptůry k tématu:

Nejčtenější články

Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

Základní dělení rybářských navijáků

Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím