Rybářská těsta jsou tradiční nástrahou na ryby již několik generací rybářů. V dnešní době se však spíše používají těsta obalovací, než ta klasická, která naši dědové a pradědové používali jako nástrahu. Ovšem zkušení rybáři je rozhodně nezatracují a pravidelně na ně chytají a vědí proč.
Kovaný rybář kdysi jednou týdně obsadil kuchyni a zkoušel vyrobit to pravé, zaručeně nejlepší těsto. Používal při tom různé druhy mouky a šrotu, strouhanku, sušené mléko, dětský Sunar (výživa pro kojence obdoba sušeného mléka), krupici, hrachovou kaši, bramborovou kaši, vanilkový cukr, pudinkový prášek, med, různé vonné přísady, cukrářské barvivo a další suroviny. Stal se z něho takový chemik amatér. Dnes si hlavně mladší ročníky nástrahu koupí a s těstem se nepiplají. A těsto? Kdyby se neprodávaly obalovací těsta na zatraktivnění nástrahy, asi by dnes pojem těsto v rybařině zanikl.
Přitom těsto si lehce a poměrně rychle, za pár korun, můžete vyrobit domova a to v různých barvách, vůních a příchutích. Stačí k tomu jen vejce, mouka nebo krupice, barvivo a cukr, případně sůl. Přitom barvivo lze vynechat a pak už je to úplně jednoduché!
Do větší misky vyklepneme jedno větší vejce, které rozšleháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci. Cukr lze také vynechat a místo něj přidat trochu soli. Vyrobíme si tak slané těsto. Přidáme případně další atraktory, tedy různé sladké, případně, při výrobě slaného těsta, slané příchutě, také trochu barviva, pak vše zpracujeme, vymícháme hutné těsto.
Těsta skladujeme zabalená v igelitovém sáčku, buď v lednici, nebo je lze i zamrazit.
A jaká známe těsta? Kromě toho základního, například těsta z housky, či veky, strouhankové těsto, těsto z pařených housek, těsto ze šrotu, krupicové či hrachové kaše … a také bramborové těsto.
Kuličky nebo kapky těsta napichujeme tak, aby jsme obalili celý hrot háčku i s částí ramínka, viz obrázek.
Text: Jiří Langer, obrázek: Filip Woody Langer, foto: pixabay.com