Rybářský rozcestník

Pražma (dorada)

Žije v Atlanském a Tichém oceánu a ve Středozemním moři. Čeleď pražmovitých čítá přes 200 druhů červených, šedých nebo namodralých ryb o váze do 1,6 kg. Maso všech je pevné, bílé; nejlepší proslula červená pražma. Jsou k dostání po celý rok, obvykle čerstvé a celé. Větší se porcují, pečou se a nadívají; menší kusy se zase grilují v celku. Ve Středozemí se často podávají na podložce ze sušených fenyklových řapíků.

Pažma (dorada) - dvě ryby na bílé pozadí.

Rozpoznávací znaky

Vysoké, oválné, ploché tělo. Hlava je vysoká ale krátká, ústa směřují šikmo vzhůru. Spodní čelist je o něco delší než horní. Oči jsou uprostřed hlavy, nejsou příliš velké. Postranní čára je téměř neznatelná, je v ní 70–90 velkých šupin. Hřbetní ploutev je velice dlouhá, má 3–5 tvrdých a 30–33 měkkých ploutevních paprsků. Část ploutve s tvrdými paprsky je vyšší. Řitní ploutev vypadá podobně jako hřbetní ploutev. Má 2–3 tvrdé a 27–28 měkkých paprsků. Tvrdé paprsky jsou také vyšší. Prsní ploutve jsou velmi dlouhé. Ocasní ploutev je vykrojená. Hřbet je šedý, šedohnědý, nebo modrý, boky a břišní strana jsou světlejší se stříbrným leskem.

Výskyt

Žije v Atlanském a Tichém oceánu a ve Středozemním moři.

Obecně

Pražma neboli doráda je menší mořská hejnová ryba. Má bílé pevné maso s malými kostičkami. Rozlišujeme mnoho druhů. Například pražma královská je stříbrná a má mezi očima zlatavé místo. Loví ve Středozemním moři a má nejchutnější jemné šťavnaté maso.

Pražma růžová z Atlantiku je nazlátlá s růžovými ploutvemi a má o něco méně chutné maso. Pražma šedá je nejmenší, loví se spíše v Atlantiku, ale i ve Středozemí, je šedá a její maso je nejméně jemné ze všech tří druhů.

 

Pražma obecná, Latinsky: Brama brama

Celkové rozšíření této ryby ještě není známo. Známou oblastí výskytu je severovýchodní Atlantik od Španělska a Portugalska po Norsko. Kanál La Manche, Severní moře. Také Středozemní moře. Přesné rozšíření v Tichém a Indickém oceánu není známo.

Pražma královská, mořská, obecná, růžová … všechny spojuje výborné rybí maso, které je dietní a šťavnaté. Je vhodné především na grilování, pečení, smažení a dušení. Dlouhá tepelná úprava je skáza pro toto maso, především dlouhým vařením se hodně vysušuje a ztrácí svou chuť.

Různé kuchyňské úpravy:

Menší ryby pečeme nebo grilujeme celé, větší porcujeme. Před přípravou ji můžeme marinovat v citronové šťávě. Pečeme ji na bylinkách, například tymiánu nebo koriandru, na mandlích, nebo na suchém bílém víně. Můžeme ji zapékat s rajčaty, fenyklem nebo houbami. Griluje se potřená olivovým olejem spolu se zeleninou. Pokrmy doplňujeme mladými bramborami.

 

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Loví se z lodí vláčením.

Nejčtenější články

Rada ČRS schválila návrh změn rybářského řádu pro rok 2019. Asi nejvýznamnější je zákaz srkaček!

Dodatek k bližším podmínkám výkonu rybářského práva na revírech ČRS pro rok 2019 byl projednán a schválen Radou ČRS 7. června 2018. I když podmínkou platnosti těchto změn je schválení jednotlivých ustanovení tohoto dodatku uživatelem revíru, je již jasné, že od roku 2019 budou někteří rybáři na svazových vodách nuceni změnit své vybavení. Například nově bude muset každý rybář u sebe mít povinně podběrák, což zatím není podmínkou. Dále bude zakázána tzv. pevná srkačka, tedy krmítko s návazcem nebo návazci uvázané k sobě na tvrdo….

Ryby v českých řekách jsou na kokainu, nejvíce sjetí jsou úhoři

Vědci zjistili, že v řekách u velkých měst je poměrně velká koncentrace kokainu. Ten ohrožuje populaci některých ryb. Kokain a další drogy ve vodě představuje velký problém například pro úhoře říčního.

Kolíčky na boilies z drátu

Mikro kolíčky na boilies, které se používají tak, že je zavrtáme do boilie, se dají samozřejmě koupit, ale jejich ceny v rybářských obchodech jsou dost vysoké. Lze si je ale rychle a jednoduše vyrobit doma z tenkého drátu.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím