Rybářský rozcestník

Pražma (dorada)

Žije v Atlanském a Tichém oceánu a ve Středozemním moři. Čeleď pražmovitých čítá přes 200 druhů červených, šedých nebo namodralých ryb o váze do 1,6 kg. Maso všech je pevné, bílé; nejlepší proslula červená pražma. Jsou k dostání po celý rok, obvykle čerstvé a celé. Větší se porcují, pečou se a nadívají; menší kusy se zase grilují v celku. Ve Středozemí se často podávají na podložce ze sušených fenyklových řapíků.

Pažma (dorada) - dvě ryby na bílé pozadí.

Rozpoznávací znaky

Vysoké, oválné, ploché tělo. Hlava je vysoká ale krátká, ústa směřují šikmo vzhůru. Spodní čelist je o něco delší než horní. Oči jsou uprostřed hlavy, nejsou příliš velké. Postranní čára je téměř neznatelná, je v ní 70–90 velkých šupin. Hřbetní ploutev je velice dlouhá, má 3–5 tvrdých a 30–33 měkkých ploutevních paprsků. Část ploutve s tvrdými paprsky je vyšší. Řitní ploutev vypadá podobně jako hřbetní ploutev. Má 2–3 tvrdé a 27–28 měkkých paprsků. Tvrdé paprsky jsou také vyšší. Prsní ploutve jsou velmi dlouhé. Ocasní ploutev je vykrojená. Hřbet je šedý, šedohnědý, nebo modrý, boky a břišní strana jsou světlejší se stříbrným leskem.

Výskyt

Žije v Atlanském a Tichém oceánu a ve Středozemním moři.

Obecně

Pražma neboli doráda je menší mořská hejnová ryba. Má bílé pevné maso s malými kostičkami. Rozlišujeme mnoho druhů. Například pražma královská je stříbrná a má mezi očima zlatavé místo. Loví ve Středozemním moři a má nejchutnější jemné šťavnaté maso.

Pražma růžová z Atlantiku je nazlátlá s růžovými ploutvemi a má o něco méně chutné maso. Pražma šedá je nejmenší, loví se spíše v Atlantiku, ale i ve Středozemí, je šedá a její maso je nejméně jemné ze všech tří druhů.

 

Pražma obecná, Latinsky: Brama brama

Celkové rozšíření této ryby ještě není známo. Známou oblastí výskytu je severovýchodní Atlantik od Španělska a Portugalska po Norsko. Kanál La Manche, Severní moře. Také Středozemní moře. Přesné rozšíření v Tichém a Indickém oceánu není známo.

Pražma královská, mořská, obecná, růžová … všechny spojuje výborné rybí maso, které je dietní a šťavnaté. Je vhodné především na grilování, pečení, smažení a dušení. Dlouhá tepelná úprava je skáza pro toto maso, především dlouhým vařením se hodně vysušuje a ztrácí svou chuť.

Různé kuchyňské úpravy:

Menší ryby pečeme nebo grilujeme celé, větší porcujeme. Před přípravou ji můžeme marinovat v citronové šťávě. Pečeme ji na bylinkách, například tymiánu nebo koriandru, na mandlích, nebo na suchém bílém víně. Můžeme ji zapékat s rajčaty, fenyklem nebo houbami. Griluje se potřená olivovým olejem spolu se zeleninou. Pokrmy doplňujeme mladými bramborami.

 

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Loví se z lodí vláčením.

Nejčtenější články

Výměnný obchod s kosem

Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím