Rybářský rozcestník

Pražman

Hlavním místem výskytu pražmana je Středozemní moře. Mezi země, které loví pražmana nejvíce patří Itálie, Řecko, Turecko a Egypt. Pražman je také prozatím velmi úspěšně chován například v Řecku, Turecku, Izraeli a Španělsku.

Pražman na bílém pozadí

Jiný název

Goldbrasse, Dorade, Sea bream, Gilthead Seabream, Dorade royale, Dorada, Pargo dorado

Rozpoznávací znaky

Pražman má velmi vysoký hřbet a dorůstá do maximální délky 70 centimetrů. Pražman může vážit až 2,5 kilogramů. Výrazným charakteristickým znakem je široký zlatý pásek mezi očima a zlatá skvrna na tvářích, které mu propůjčují jméno "pražman zlatý". Hřbetní ploutev je pokryta paprsky.

Výskyt

Hlavním místem výskytu pražmana je Středozemní moře. Pražman dává přednost životu v teplejších pobřežních vodách, kde většinou žije v hloubce do 30-ti metrů.

Obecně

Pražman, známý také jako pražman zlatý (sparus auratus), patří do řádu okounovitých, který se skládá z celkově více než 200 různých druhů.

Pražman se živí převážně měkkýši a korýši. Ani obtížnější kořist nepředstavuje pro pražmana problém díky silným řezákům a stoličkám, které dokáží rozdrtit krunýř. Další charakteristickou vlastností je, že neexistují výhradně samci nebo samice pražmana a proto je pražman klasifikován jako oboupohlavní.

Kuchyňské zpracování:

Přestože je pražman k dostání po celý rok, nejlépe chutná v období od července do října. Má velmi málo kostí. Pražman může být připravován vcelku nebo ve formě filetů. Jeho maso je pevné, bílé a velmi chutné. Může se péct, opékat na roštu nebo vařit. Jsou-li plátky silnější, udělejte do nich několik šikmých zářezů, aby se rovnoměrně propeky. Pokud není k dispozici pražman, pak je více než vhodnou náhradou pražma růžová, mořčák nebo parmice karmínová.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Pražman obecný se loví při skalnatém pobřeží na udici na plavanou na malé rybky nebo korýše. Pražman zlatý se loví se na otevřeném moři i v mělkých pobřežních vodách, na plavanou na kousky ryb, či škeble.

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím