Rybářský rozcestník

Pražman

Hlavním místem výskytu pražmana je Středozemní moře. Mezi země, které loví pražmana nejvíce patří Itálie, Řecko, Turecko a Egypt. Pražman je také prozatím velmi úspěšně chován například v Řecku, Turecku, Izraeli a Španělsku.

Pražman na bílém pozadí

Jiný název

Goldbrasse, Dorade, Sea bream, Gilthead Seabream, Dorade royale, Dorada, Pargo dorado

Rozpoznávací znaky

Pražman má velmi vysoký hřbet a dorůstá do maximální délky 70 centimetrů. Pražman může vážit až 2,5 kilogramů. Výrazným charakteristickým znakem je široký zlatý pásek mezi očima a zlatá skvrna na tvářích, které mu propůjčují jméno "pražman zlatý". Hřbetní ploutev je pokryta paprsky.

Výskyt

Hlavním místem výskytu pražmana je Středozemní moře. Pražman dává přednost životu v teplejších pobřežních vodách, kde většinou žije v hloubce do 30-ti metrů.

Obecně

Pražman, známý také jako pražman zlatý (sparus auratus), patří do řádu okounovitých, který se skládá z celkově více než 200 různých druhů.

Pražman se živí převážně měkkýši a korýši. Ani obtížnější kořist nepředstavuje pro pražmana problém díky silným řezákům a stoličkám, které dokáží rozdrtit krunýř. Další charakteristickou vlastností je, že neexistují výhradně samci nebo samice pražmana a proto je pražman klasifikován jako oboupohlavní.

Kuchyňské zpracování:

Přestože je pražman k dostání po celý rok, nejlépe chutná v období od července do října. Má velmi málo kostí. Pražman může být připravován vcelku nebo ve formě filetů. Jeho maso je pevné, bílé a velmi chutné. Může se péct, opékat na roštu nebo vařit. Jsou-li plátky silnější, udělejte do nich několik šikmých zářezů, aby se rovnoměrně propeky. Pokud není k dispozici pražman, pak je více než vhodnou náhradou pražma růžová, mořčák nebo parmice karmínová.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Pražman obecný se loví při skalnatém pobřeží na udici na plavanou na malé rybky nebo korýše. Pražman zlatý se loví se na otevřeném moři i v mělkých pobřežních vodách, na plavanou na kousky ryb, či škeble.

Nejčtenější články

ORLÍK AKTUÁLNĚ :-(((

Poté, co jsme v neděli dopoledne chytili pytláka bez dokladů (lovil vesele na dva pruty) a rybáře, který dlouhodobě porušoval řád, jsme si udělali včera odpoledne výlet na Orlík a objeli 20 km břehů. JE NEUVĚŘITELNÉ, co se tam děje. Vesele se vláčí (všichni tedy svorně tvrdili, že si zrovna teď chystají věci na zahájení), loď na vodě plná komplet výbavy na dravce (prut na lov nástražek, dva pruty na tahání rybky, jeden nabitej vláčák, řízkovnice, echolot a příďák), stojan s dvěma pruty a na obou malí okounci, v bednách podměrečné ryby a hájené ryby, vrš plná malých okounků. Vzbudil jsem se s pocitem nesmírného smutku kořeněného beznadějí. Kde to proboha jsme??? SDÍLEJTE TOHLE SVINSTVO, TAKHLE TO DÁL NEJDE.

Zpráva ze zasedání Republikové rady ČRS (červen)

Rada shválila, kromě jiného, návrh změn rybářského řádu pro rok 2019. Konkrétně se jedná o stanovení nejmenší lovné míry okouna říčního na 15 cm, schválení povinnosti mít při lovu ryb podběrák, dále zákaz používání dvoj a trojháčků a omezení lovu na umělou mušku a muškařením na mimopstruhových revírech v období 1.1 až 15.6., dále zákaz lovu na srkačku a zákaz používání vylovovacího háku (gafu).

Nazapomínejte na dodatky v rybářském řádu, mohli by jste přijít o papíry!

Na svazové vodě se musí všichni rybáři řídit rybářským řádem. O tom, jak moc je či není zastaralý, dnes nechci mluvit, ale spíše se s vámi podělím o jedno zjištění. Někteří z nás si zapomínají každý rok přečíst v řádu „Bližší podmínky výkonu rybářského práva“, tedy dodatky k řádu, které jsou vytištěné modře a které někdy zásadně mění například povolenou lovnou délku některých ryb. A tak neznalý rybář si může omylem přivlastnit amura, který má ale v některých krajích aktuálně v dodatcích změněnou lovnou míru z 50 na 70 cm!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím