Rybářský rozcestník

Popenec břečťanolistý – Glechoma hederacea

Vytrvalá plazivá, poléhavá bylina, vysoká až 30 cm s kořenujícím oddenkem z čeledi hluchavkovitých. Popenec je hojná, nenápadná rostlina, častá v lužních lesích, v křovinách, na loukách, hájích. Vyskytne-li se na zahradě nebo trávníku jde o úporný plevel, které se nejde jen tak zbavit.

popenecpopenec

Název latinsky

Glechoma hederacea

Jiný název

Popenec břečťanovitý, obecný, lidový název je opoňka.

Rozpoznávací znaky

Plazivá, poléhavá bylina, vysoká až 30 cm s kořenujícím oddenkem z čeledi hluchavkovitých. Lodyha lysá nebo pýřitá, větvená na bázi listnatá s dlouhými výhonky. Listy řapíkaté, vstřícné, ledvinovité až srdčité, hrubě vroubkované. Květy drobné, fialové sedí v úžlabí středních a horních lístků, zřídka kvete i bíle, růžově, modře. Plodem jsou tvrdky. Doba růstu od března, kvete od konce dubna do června.

Obecně

Jedna z prvních jarních bylinek, kterou si společně se sedmikráskou nebo mladou pampeliškou můžeme nasbírat a zpestřit si s ní jídlo, nebo popenec můžeme také rozmixovat do smoothie. Má rád vlhčí stanoviště, proto ho nejčastěji najdeme v lužních lesích, u potůčků, řek či mokřadů, ale také na loukách a stráních, či podél cest.

Rostlina má aromatickou, balzamickou vůni a nahořklou chuť. V kuchyni se používá z jara do polévek, omáček, velikonoční nádivky.

Zajímavosti

Má i léčivé účinky, předmětem sběru je kvetoucí nať. Usušená nať ve formě čajů tlumí průjmy, zlepšuje trávení, vzbuzuje chuť k jídlu a celkově podporuje látkovou výměnu. Detoxikuje játra, tlumí zánětlivé a svědící projevy při kožních onemocněních. Ve středověku byl považován za zázračnou bylinu proti moru a očarování. Popenec obsahuje vitamín C a provitamín A.

Text i foto: Dalibor Marounek

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.