Rybářský rozcestník

Podoustev říční (Vimba vimba)

V Česku se vyskytuje v povodí Labe, Odry, Moravy. Osídluje především dolní úseky řek (cejnové, případně parmové pásmo) o stojaté vody. Oblíbená sportovní ryba, ovšem její stavy klesají. Na udici urputně bojuje, žije v hejnech. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,25 až 0,35 (0,50) kg.

doba hájení od 16. března do 15. června
zákonná míra Minimální lovná delka 25 cm
PodoustevPodoustevPodoustevPrávěpodostev-roman-2019-1podostev-roman-2019-4Podoustevpodoustev

Název latinsky

Vimba vimba

Jiný název

Vimba Bream, East European Bream, Serte, Zährte, Russnase, Rybec, Nosáľ sťahovavý

Rozpoznávací znaky

Ze stran zploštělé, protáhlé tělo ukončené hluboce vykrojenou, ale kulatou ocasní ploutví. Hlava je ukončená mohutným rypcem s ústy umístěnými v dolní části hlavy a masitými pysky bez vousků. Tělo má pokryté středně velkými šupinami, jen část hřbetu je lysá, tedy přesně hřbetní hrana až k zátylku a stejně lisá je část břicha od břišních ploutví po řitní otvor. Tělo je zbarveno do stříbrna, hřbet je jako u většiny ryb tmavší. Ploutve hřbetní a ocasní jsou zbarvené do šeda, ostatní ploutve do žlutooranžova až skoro do červena. Oproti ostroretce má podoustev ústa zaoblená a také delší základnu řitní ploutve (podoustev má 17 až 22 paprskků, ostroretka jen 9 až 12 paprsků), ocastní ploutev má podoustev ukončenou kulatými oblouky, zatím co ostroretka má ocasní ploutev ukončenou špičkami. Podoustev je také vyšší, mírně kaprovitého tvaru, ostroretka má tělo nižší, více protáhlé.

Výskyt

Žije v řekách v hlubších místech se silnějším proudem, má ráda i peřeje, pod kterýma se ráda schovává. Jedna z mála ryb, která je více rozšířena v Čechách, zato na Moravě její stavy klesly na minimum, skoro se tam nevyskytuje.

Obecně

Podoustev je polotažná ryba, ale někde žije stále na jednom místě. Živí se bentosem, tedy larvami, červy, korýši či měkkýši.

Dosahuje průměrné délky do 30 cm, o váze kolem 0,5 kg, výjimečně lze chytit kusy velké i více jak 45 cm, vážící do 3 kg. Dožívá se věku až 13 let.

Vytírá se od konce dubna do začátku června a to na kamenech nebo štěrku, či hrubějším písku jak ve dne, tak v noci. Je to rybka pečlivá, která si před samotným třením trdliště vyčistí.

Podoustev říční ve svatebním zbarvení… Foto: Roman Vlček

Příprava podouství v kuchyni:

Podoustev říční má velmi dobré maso, kvalitou srovnatelné s masem ostroretky, pokud je lovena v zimních měsících. V kuchyni ji upravujeme stejně jako kapra. Maso z podouství je skvělé na grilu, ale i pečené, smažené či uzené. Běžně ho můžeme i vařit, nebo dusit.

Způsob lovu

Po důkladném vnadění může zabrat při plavané, kdy návnadu je třeba rybě nabízet ze dna, nebo těsně nadednem. Dá se chytit na kolínky, žížaly, larvy, měkkou kukuřici ... zabere i při lehké položené.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.