Rybářský rozcestník

Podoustev říční (Vimba vimba)

V Česku se vyskytuje v povodí Labe, Odry, Moravy. Osídluje především dolní úseky řek (cejnové, případně parmové pásmo) o stojaté vody. Oblíbená sportovní ryba, ovšem její stavy klesají. Na udici urputně bojuje, žije v hejnech. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,25 až 0,35 (0,50) kg.

doba hájení od 16. března do 15. června
zákonná míra Minimální lovná delka 25 cm
Podoustev říční na bílém podkladě
PodoustevPodoustevPodoustevPrávě

Název latinsky

Vimba vimba

Jiný název

Vimba Bream, East European Bream, Serte, Zährte, Russnase, Rybec, Nosáľ sťahovavý

Rozpoznávací znaky

Ze stran zploštělé, protáhlé tělo ukončené hluboce vykrojenou, ale kulatou ocasní ploutví. Hlava je ukončená mohutným rypcem s ústy umístěnými v dolní části hlavy a masitými pysky bez vousků. Tělo má pokryté středně velkými šupinami, jen část hřbetu je lysá, tedy přesně hřbetní hrana až k zátylku a stejně lisá je část břicha od břišních ploutví po řitní otvor. Tělo je zbarveno do stříbrna, hřbet je jako u většiny ryb tmavší. Ploutve hřbetní a ocasní jsou zbarvené do šeda, ostatní ploutve do žlutooranžova až skoro do červena. Oproti ostroretce má podoustev ústa zaoblená a také delší základnu řitní ploutve (podoustev má 17 až 22 paprskků, ostroretka jen 9 až 12 paprsků), ocastní ploutev má podoustev ukončenou kulatými oblouky, zatím co ostroretka má ocasní ploutev ukončenou špičkami. Podoustev je také vyšší, mírně kaprovitého tvaru, ostroretka má tělo nižší, více protáhlé.

Výskyt

Žije v řekách v hlubších místech se silnějším proudem, má ráda i peřeje, pod kterýma se ráda schovává. Jedna z mála ryb, která je více rozšířena v Čechách, zato na Moravě její stavy klesly na minimum, skoro se tam nevyskytuje.

Obecně

Podoustev je polotažná ryba, ale někde žije stále na jednom místě. Živí se bentosem, tedy larvami, červy, korýši či měkkýši.

Dosahuje průměrné délky do 30 cm, o váze kolem 0,5 kg, výjimečně lze chytit kusy velké i více jak 45 cm, vážící do 3 kg. Dožívá se věku až 13 let.

Vytírá se od konce dubna do začátku června a to na kamenech nebo štěrku, či hrubějším písku jak ve dne, tak v noci. Je to rybka pečlivá, která si před samotným třením trdliště vyčistí.

Příprava podouství v kuchyni:

Podoustev říční má velmi dobré maso, kvalitou srovnatelné s masem ostroretky, pokud je lovena v zimních měsících. V kuchyni ji upravujeme stejně jako kapra. Maso z podouství je skvělé na grilu, ale i pečené, smažené či uzené. Běžně ho můžeme i vařit, nebo dusit.

Způsob lovu

Po důkladném vnadění může zabrat při plavané, kdy návnadu je třeba rybě nabízet ze dna, nebo těsně nadednem. Dá se chytit na kolínky, žížaly, larvy, měkkou kukuřici ... zabere i při lehké položené.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím