Rybářský rozcestník

Podoustev říční (Vimba vimba)

V Česku se vyskytuje v povodí Labe, Odry, Moravy. Osídluje především dolní úseky řek (cejnové, případně parmové pásmo) o stojaté vody. Oblíbená sportovní ryba, ovšem její stavy klesají. Na udici urputně bojuje, žije v hejnech. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,25 až 0,35 (0,50) kg.

doba hájení od 16. března do 15. června
zákonná míra Minimální lovná delka 25 cm
Podoustev říční na bílém podkladě
PodoustevPodoustevPodoustevPrávě

Název latinsky

Vimba vimba

Jiný název

Vimba Bream, East European Bream, Serte, Zährte, Russnase, Rybec, Nosáľ sťahovavý

Rozpoznávací znaky

Ze stran zploštělé, protáhlé tělo ukončené hluboce vykrojenou, ale kulatou ocasní ploutví. Hlava je ukončená mohutným rypcem s ústy umístěnými v dolní části hlavy a masitými pysky bez vousků. Tělo má pokryté středně velkými šupinami, jen část hřbetu je lysá, tedy přesně hřbetní hrana až k zátylku a stejně lisá je část břicha od břišních ploutví po řitní otvor. Tělo je zbarveno do stříbrna, hřbet je jako u většiny ryb tmavší. Ploutve hřbetní a ocasní jsou zbarvené do šeda, ostatní ploutve do žlutooranžova až skoro do červena. Oproti ostroretce má podoustev ústa zaoblená a také delší základnu řitní ploutve (podoustev má 17 až 22 paprskků, ostroretka jen 9 až 12 paprsků), ocastní ploutev má podoustev ukončenou kulatými oblouky, zatím co ostroretka má ocasní ploutev ukončenou špičkami. Podoustev je také vyšší, mírně kaprovitého tvaru, ostroretka má tělo nižší, více protáhlé.

Výskyt

Žije v řekách v hlubších místech se silnějším proudem, má ráda i peřeje, pod kterýma se ráda schovává. Jedna z mála ryb, která je více rozšířena v Čechách, zato na Moravě její stavy klesly na minimum, skoro se tam nevyskytuje.

Obecně

Podoustev je polotažná ryba, ale někde žije stále na jednom místě. Živí se bentosem, tedy larvami, červy, korýši či měkkýši.

Dosahuje průměrné délky do 30 cm, o váze kolem 0,5 kg, výjimečně lze chytit kusy velké i více jak 45 cm, vážící do 3 kg. Dožívá se věku až 13 let.

Vytírá se od konce dubna do začátku června a to na kamenech nebo štěrku, či hrubějším písku jak ve dne, tak v noci. Je to rybka pečlivá, která si před samotným třením trdliště vyčistí.

Příprava podouství v kuchyni:

Podoustev říční má velmi dobré maso, kvalitou srovnatelné s masem ostroretky, pokud je lovena v zimních měsících. V kuchyni ji upravujeme stejně jako kapra. Maso z podouství je skvělé na grilu, ale i pečené, smažené či uzené. Běžně ho můžeme i vařit, nebo dusit.

Způsob lovu

Po důkladném vnadění může zabrat při plavané, kdy návnadu je třeba rybě nabízet ze dna, nebo těsně nadednem. Dá se chytit na kolínky, žížaly, larvy, měkkou kukuřici ... zabere i při lehké položené.

Nejčtenější články

Rada ČRS schválila návrh změn rybářského řádu pro rok 2019. Asi nejvýznamnější je zákaz srkaček!

Dodatek k bližším podmínkám výkonu rybářského práva na revírech ČRS pro rok 2019 byl projednán a schválen Radou ČRS 7. června 2018. I když podmínkou platnosti těchto změn je schválení jednotlivých ustanovení tohoto dodatku uživatelem revíru, je již jasné, že od roku 2019 budou někteří rybáři na svazových vodách nuceni změnit své vybavení. Například nově bude muset každý rybář u sebe mít povinně podběrák, což zatím není podmínkou. Dále bude zakázána tzv. pevná srkačka, tedy krmítko s návazcem nebo návazci uvázané k sobě na tvrdo….

Ryby v českých řekách jsou na kokainu, nejvíce sjetí jsou úhoři

Vědci zjistili, že v řekách u velkých měst je poměrně velká koncentrace kokainu. Ten ohrožuje populaci některých ryb. Kokain a další drogy ve vodě představuje velký problém například pro úhoře říčního.

Kolíčky na boilies z drátu

Mikro kolíčky na boilies, které se používají tak, že je zavrtáme do boilie, se dají samozřejmě koupit, ale jejich ceny v rybářských obchodech jsou dost vysoké. Lze si je ale rychle a jednoduše vyrobit doma z tenkého drátu.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím