Rybářský rozcestník

Ondatra pyžmová (Ondatra zibethicus)

Ondatra pižmová je savec z čeledi myšovitých a z podčeledi hrabošovitých. Do Evropy byl zavlečen ze Severní Ameriky. Jedná se o vodního savce, který obývá řeky, jezera i rybníky na celém území České republiky, chybí jen na horách.

Muskrat

Název latinsky

Ondatra zibethicus

Jiný název

bobřík pižmový, pižmovka, dlakoš

Rozpoznávací znaky

Ondatra pyžmová je u nás největší hraboš. Kožíšek má z vrchu kaštanově hnědý až šedohnědý, břicho má světlejší, spíše žlutohnědé až šedohnědé. Nepřehlédnutelný je na ondatře její ocas, který má ze stran nápadně zploštělý, je lysý, pokrytý drobnými šupinkami, většinou je jen o kousek kratší, než její tělo, které bývá dlouhé maximálně 40 cm. Při plavání plní částečně funkci kormidla. Pohyb ve vodě ondatře usnadňují také tuhé brvy na zadních chodidlech, blány mezi prsty však nemá. Samci mají u řitního otvoru velké pachové žlázy, samice zase mají, na rozdíl od samců, 5 párů mléčných bradavek.

Výskyt

Na začátku minulého století byla ondatra pižmová uměle vypuštěna do volné přírody. Zakrátko se rozšířila po celých Čechách. Dnes žije na celém našem území, mimo nejvyšší hory. Jinak se vyskytuje téměř v celé Evropě.

Obecně

Ondatra pyžmová je náš nepůvodní druh. Byla uměle vysazená v minulém století. Poměrně rychle se aklimatizovala a dnes žije téměř na celém našem území. Najdeme ji u stojatých a pomalu tekoucích vod, především v nížinách a středních polohách.  Vede převážně noční způsob života. Žije obvykle v párech obývajících až 10 m dlouhé nory s hnízdní dutinou a úkrytovými, větracími a útěkovými chodbami, z nichž alespoň jeden východ směřuje pod vodní hladinu. Také si staví vyústění z trávy a kořenů přímo na vodě. Jsou to kupky dosahují v průměru až 1 m a uvnitř mají jednu či více hnízdních dutin, vystlaných suchým materiálem.

Žere hlavně rostlinnou potravu, jako rákos či orobinec. Občas si jídelníček doplňuje vodními živočichy, například škeblemi. Její teritorium bývá velké až několik tisíc m2, v délce pobřeží dlouhém až 10 km.

Rozmnožování probíhá nejdříve v dubnu, ale několikrát do roka. Samice je březí zhruba 1 měsíc.  Několikrát do roka přivede na svět v průměru 5 až 6 mláďat, ale i více. O potomstvo se stará samice, mláďata jsou slepá asi 10 dnů, o tři týdny později již dokonale plavou a o pár dní později se osamostatňují. Ondatra se dožívá až 10 let, většina jedinců však hyne nebo je ulovena do stáří 3 let. Kromě člověka nemá moc přirozených nepřátel. Ulovit ji může například hranostaj, liška, nebo tchoř.

Nejčtenější články

Chytáme candáty

Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím