Rybářský rozcestník

Jehlice rohozubá

Jehlice rohozubá je představitel čeledi ryb jehlicovitých, které najdeme především ve slaných vodách. Některé druhy však žijí i ve vodě sladké. Jsou to obyvatelé tropických a subtropických oblastí. Mají tělo silně protáhlé, pokryté drobnými šupinkami. Také jejich čelisti jsou delší než čelisti jiných ryb a je na nich řada kuželovitě zúžených zubů. Čeleď jehlicovitých má celkem 6 rodů s 60 druhy.

Název latinsky

Belone belone

Rozpoznávací znaky

Není příliš velká; zřídka kdy dosahuje délky do 90 cm a váhy kolem 1 kg. Je to úzká dlouhá rybka s dlouhým rohovitým rypcem připomínajícím dlouhý rovný zobák ptáka.

Výskyt

Jehlice rohozubá je běžně rozšířenou rybou v pobřežních vodách Atlantského oceánu, Středozemního a Černého moře.

Obecně

Živí se převážně rybkami a pouze jako doplněk požírá různé malé bezobratlé živočichy.

Mívá obvykle kolem 10 000 jiker, každou s šedesáti až osmdesáti dlouhými vlákny, které pomáhají jikrám přichytit se na vodní rostliny.

Jehlice jsou oblíbenou kořistí tuňáků a jiných dravých ryb. Rybáři je rádi používají jako návnadu právě při lovu tuňáků. Jehlice mají místy dost velký hospodářský význam. Například ve Španělsku je to ročně 4500 tuny, v Černém moři se jich uloví 500 tun.

Kuchyňské zpracování:

Nejkvalitnější maso (co do obsahu tuku) mají jehlice v zimě. V ostatních ročních obdobích je jejich maso poměrně suché. Některé lidi odradí od koupě jehlic zelené zbarvení jejich kostí, ač není nijak na újmu chuťovým vlastnostem.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Dají se ulovit při vláčení nástrahy, preferují menší, lesklé nástrahy rychle vedené vodou. Dají se ale chytat i při muškaření, či na plavanou na drobné rybky, nebo kousky ryb.

Nejčtenější články

Rybářský zápisník FishNote

Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.