Rybářský rozcestník

Jehlice rohozubá

Jehlice rohozubá je představitel čeledi ryb jehlicovitých, které najdeme především ve slaných vodách. Některé druhy však žijí i ve vodě sladké. Jsou to obyvatelé tropických a subtropických oblastí. Mají tělo silně protáhlé, pokryté drobnými šupinkami. Také jejich čelisti jsou delší než čelisti jiných ryb a je na nich řada kuželovitě zúžených zubů. Čeleď jehlicovitých má celkem 6 rodů s 60 druhy.

Název latinsky

Belone belone

Rozpoznávací znaky

Není příliš velká; zřídka kdy dosahuje délky do 90 cm a váhy kolem 1 kg. Je to úzká dlouhá rybka s dlouhým rohovitým rypcem připomínajícím dlouhý rovný zobák ptáka.

Výskyt

Jehlice rohozubá je běžně rozšířenou rybou v pobřežních vodách Atlantského oceánu, Středozemního a Černého moře.

Obecně

Živí se převážně rybkami a pouze jako doplněk požírá různé malé bezobratlé živočichy.

Mívá obvykle kolem 10 000 jiker, každou s šedesáti až osmdesáti dlouhými vlákny, které pomáhají jikrám přichytit se na vodní rostliny.

Jehlice jsou oblíbenou kořistí tuňáků a jiných dravých ryb. Rybáři je rádi používají jako návnadu právě při lovu tuňáků. Jehlice mají místy dost velký hospodářský význam. Například ve Španělsku je to ročně 4500 tuny, v Černém moři se jich uloví 500 tun.

Kuchyňské zpracování:

Nejkvalitnější maso (co do obsahu tuku) mají jehlice v zimě. V ostatních ročních obdobích je jejich maso poměrně suché. Některé lidi odradí od koupě jehlic zelené zbarvení jejich kostí, ač není nijak na újmu chuťovým vlastnostem.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Dají se ulovit při vláčení nástrahy, preferují menší, lesklé nástrahy rychle vedené vodou. Dají se ale chytat i při muškaření, či na plavanou na drobné rybky, nebo kousky ryb.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím