Rybářský rozcestník

Mečoun

Přirozeným prostředím mečounů jsou všechna teplá a tropická moře. Mečoun je však také ojedinělým návštěvníkem Lamanšského průlivu, Severního moře, západního Baltu a Černého moře. Mečoun je schopen přečkat neobvykle rozsáhlou škálu teplot vody od 5 ° C do 27 ° C. Tato ryba se často pohybuje těsně pod hladinou s hřbetní kostí vystupující z vody. Při lovu se může ponořit do hloubek až 800 metrů.

Mečoun na bílém podkladě

Jiný název

Pesce spada, Espadon, Swordfish, Pez espada, Schwertfisch

Rozpoznávací znaky

Mečoun připomíná tvarem těla torpédo. Jméno této rybě propůjčuje meč připomínající horní čelist, která může u dospělých jedinců tvořit až jednu třetinu délky těla. Domníváme se, že tento “meč” používá mečoun k trhání kořisti. Mečoun je bezšupinatá ryba a jeho kůže je tmavě šedá nebo hnědočervená, hřbetní a řitní ploutve jsou rozděleny do dvou částí. V mládí nejsou tyto znaky ovšem ještě vyvinuty. Mladé ryby ještě mají šupiny a jejich čumák je jedné délky.

Výskyt

Přirozeným prostředím mečounů jsou všechna teplá a tropická moře. Mečoun je však také ojedinělým návštěvníkem Lamanšského průlivu, Severního moře, západního Baltu a Černého moře.

Obecně

Období tření u mečounů nastává v průběhu letních měsíců a probíhá za teploty kolem 24 ° C. Samičky, díky své vysoké plodnosti, nosí až 50 milionů jiker. Ty se podobně jako jikry o nějakou dobu později pohybují poblíž pobřeží a typické charakteristické znaky jejich rodičů jsou vyvinuty později.

Dospělí jedinci mohou při pohybu dosahovat rychlosti až 100 km / h a tudíž cestují na velké vzdálenosti. Samičky jsou většinou větší než samci a mohou dorůst do délky 5 m. Mečouni jsou samotáři. Pokud se při lovu přece jen spojí do menších skupin, udržují si raději bezpečnou vzdálenost minimálně 100 m mezi jednotlivými členy skupiny.

Kuchyňské zpracování:

Maso mečouna chutná podobně jako telecí. Je pevné s delikátní strukturou, což z něj tvoří jednu z nejlahodnějších ryb. Steaky z mečouna ochucené ve středomořském stylu jsou ideální pro grilování.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Chytají se z lodi na hlubinnou přívlač, s tím nejtěžším náčiním, co se dá koupit, mohou totiž dorůst do délky až 5 metrů! Kromě toho to jsou velcí bojovníci a plavci, kteří dokáží dosáhnout rychlosti až 100 km v hodině.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím