Rybářský rozcestník

Mečoun

Přirozeným prostředím mečounů jsou všechna teplá a tropická moře. Mečoun je však také ojedinělým návštěvníkem Lamanšského průlivu, Severního moře, západního Baltu a Černého moře. Mečoun je schopen přečkat neobvykle rozsáhlou škálu teplot vody od 5 ° C do 27 ° C. Tato ryba se často pohybuje těsně pod hladinou s hřbetní kostí vystupující z vody. Při lovu se může ponořit do hloubek až 800 metrů.

Mečoun na bílém podkladě

Jiný název

Pesce spada, Espadon, Swordfish, Pez espada, Schwertfisch

Rozpoznávací znaky

Mečoun připomíná tvarem těla torpédo. Jméno této rybě propůjčuje meč připomínající horní čelist, která může u dospělých jedinců tvořit až jednu třetinu délky těla. Domníváme se, že tento “meč” používá mečoun k trhání kořisti. Mečoun je bezšupinatá ryba a jeho kůže je tmavě šedá nebo hnědočervená, hřbetní a řitní ploutve jsou rozděleny do dvou částí. V mládí nejsou tyto znaky ovšem ještě vyvinuty. Mladé ryby ještě mají šupiny a jejich čumák je jedné délky.

Výskyt

Přirozeným prostředím mečounů jsou všechna teplá a tropická moře. Mečoun je však také ojedinělým návštěvníkem Lamanšského průlivu, Severního moře, západního Baltu a Černého moře.

Obecně

Období tření u mečounů nastává v průběhu letních měsíců a probíhá za teploty kolem 24 ° C. Samičky, díky své vysoké plodnosti, nosí až 50 milionů jiker. Ty se podobně jako jikry o nějakou dobu později pohybují poblíž pobřeží a typické charakteristické znaky jejich rodičů jsou vyvinuty později.

Dospělí jedinci mohou při pohybu dosahovat rychlosti až 100 km / h a tudíž cestují na velké vzdálenosti. Samičky jsou většinou větší než samci a mohou dorůst do délky 5 m. Mečouni jsou samotáři. Pokud se při lovu přece jen spojí do menších skupin, udržují si raději bezpečnou vzdálenost minimálně 100 m mezi jednotlivými členy skupiny.

Kuchyňské zpracování:

Maso mečouna chutná podobně jako telecí. Je pevné s delikátní strukturou, což z něj tvoří jednu z nejlahodnějších ryb. Steaky z mečouna ochucené ve středomořském stylu jsou ideální pro grilování.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Chytají se z lodi na hlubinnou přívlač, s tím nejtěžším náčiním, co se dá koupit, mohou totiž dorůst do délky až 5 metrů! Kromě toho to jsou velcí bojovníci a plavci, kteří dokáží dosáhnout rychlosti až 100 km v hodině.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím