Rybářský rozcestník

Kanic (grouper)

K největší skupině mořských ryb, k řádu ostnoploutvých, patří kanicovití. Žijí v severní části Atlanského oceánu a ve Středozemním moři. K jejich zástupcům patří například kanic červený, kanic modroskvrnný…

Kanic

Rozpoznávací znaky

Některé druhy jsou si tvarově opravdu podobné, ale liší se zabarvením. Jejich tělo je podlouhlé a oválné s ostnatými ploutvemi. Kanicové mají na okrajích skřele malé zuby, které připomínají ostří pily.

Výskyt

Žijí v severní části Atlanského oceánu a ve Středozemním moři.

Obecně

Kanic patří do čeledi kanicovitých. S 500 druhy a 30 rody se jedná o jednu z největších skupin ryb. Jméno kanic, anglicky “grouper” je podle mnohých odvozeno od názvu této ryby v portugalštině, tedy garoupa. Na Novém Zélandu a v Austrálii se pro některé druhy kanice používá název groper.

Pro kanice je snadné dobře se maskovat na písečném dně, protože jeho tělo je skvrnité a je navíc schopen blednout (ztrácet barvu). V závislosti na druhu mohou kanici dorůstat do délky 1 až 2,5 metrů. Jejich váha se může pohybovat od 5 do 100 kg.

Kanicové jsou protogynní hermafrodité, což znamená, že nejprve dospívají v samice a v průběhu dalšího růstu se transformují v samce.

Příprava v kuchyni:

Kanicové se připravují vařením v páře, smažením, pečením a grilováním. Kanicové se živí kraby a měkkýši, a proto je jejich maso výjimečně kvalitní. Po uvaření je bílé a pevné a má jemnou, lehce nasládlou chuť.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Kanicové se loví se do vlečných sítí, na udice i harpunami. Oblíbená je hlubinná přívlač s woblery či jiggy.

Nejčtenější články

Chce se vám na rybách na velkou? Řešíte Nerudovské, kde a kam s tím? :)

Někdo by řekl, že to není žádný problém, prostě si dřepnu a je to. Ale kdo občas nechá svoji stopu v přírodě, moc dobře ví, že bez přípravy to není žádná sranda si pohodlně ulevit. Když vynechám komáry, hovada a další havěť, co má ráda bílé zadky, ani keře, rákos či traviny nám nedělají dobře, když si čupneme na nevhodné místo. To nemluvím o situacích, kdy rybaříme na místech, kde je prostě na nás ze všech stran vidět. Kde pak spočinout a v klidu si udělat to svoje?

Háček v prstě, či jiné části těla, jak ho dostat ven?

Není větší nepříjemnosti u vody při chytání ryb, než když si rybář zarazí háček hluboko do prstu, či dokonce do jiné části těla. Pak je každá rada drahá, co v tu chvíli dělat. Zabalit nádobíčko a vyrazit ihned na pohotovost, nebo se pokusit háček si sám vytáhnout hned u vody? Ano, někdy si můžeme pomoci sami.

Rybaření v Norsku – základní výbava

Norsko umí být jak přívětivé, tak nehostinné. Často během jednoho dne zažijete teplé slunné počasí, které se během chvíle změní ve větrnou smršť s teplotou, která dokáže během několika málo hodin klesnout až o 25 °C. I v létě se zde můžete dočkat například sněhových bouřek, krupobití… Jak se tedy vybavit na rybářskou výpravu do Norska? V tomto článku vám poradíme, co rozhodně nezapomenout doma.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím