Rybářský rozcestník

Kanic (grouper)

K největší skupině mořských ryb, k řádu ostnoploutvých, patří kanicovití. Žijí v severní části Atlanského oceánu a ve Středozemním moři. K jejich zástupcům patří například kanic červený, kanic modroskvrnný …

Kanic v moři
Kanic

Rozpoznávací znaky

Některé druhy jsou si tvarově opravdu podobné, ale liší se zabarvením. Jejich tělo je podlouhlé a oválné s ostnatými ploutvemi. Kanicové mají na okrajích skřele malé zuby, které připomínají ostří pily.

Výskyt

Žijí v severní části Atlanského oceánu a ve Středozemním moři.

Obecně

Kanic patří do čeledi kanicovitých. S 500 druhy a 30 rody se jedná o jednu z největších skupin ryb. Jméno kanic, anglicky “grouper” je podle mnohých odvozeno od názvu této ryby v portugalštině, tedy garoupa. Na Novém Zélandu a v Austrálii se pro některé druhy kanice používá název groper.

Pro kanice je snadné dobře se maskovat na písečném dně, protože jeho tělo je skvrnité a je navíc schopen blednout (ztrácet barvu). V závislosti na druhu mohou kanici dorůstat do délky 1 až 2,5 metrů. Jejich váha se může pohybovat od 5 do 100 kg.

Kanicové jsou protogynní hermafrodité, což znamená, že nejprve dospívají v samice a v průběhu dalšího růstu se transformují v samce.

Příprava v kuchyni:

Kanicové se připravují vařením v páře, smažením, pečením a grilováním. Kanicové se živí kraby a měkkýši, a proto je jejich maso výjimečně kvalitní. Po uvaření je bílé a pevné a má jemnou, lehce nasládlou chuť.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Kanicové se loví se do vlečných sítí, na udice i harpunami. Oblíbená je hlubinná přívlač s woblery či jiggy.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím