Rybářský rozcestník

Montáž na plavanou – lov s děličkou – uzavřená montáž

Na klidné vody bez větru volíme montáže se štíhlým splávkem, do vod takoucích, nebo za větru použijeme splávky kapkovitého tvaru. Známe dvě základní montáže. Montáž otevřenou, lehkou, určenou pro lov především drobnější ryby a montáž uzavřenou, s větší zátěží, kterou použijeme, budem-li líčit na větší kaprovité ryby. Toto je montáž uzavřená, na větší ryby.

Montáž na plavanou - lov s děličkou - uzavřená montáž
  1. kapkovitý splávek pro tekoucí vodu nebo za větru
  2.  hlavní zátěž z torpily a bročků
  3. vodící brok, má za úkol udržet návazec s háčkem u dna
  4. smyčky spojení kmenového vlasce s návazcem
  5. návazec s háčkem

Stručný popis navázání:

Montáž s hlavní zátěží by měla být umístěná asi 70 cm od smyčky návazce. Hlavní zátěž pak tovří až 80 % celé nosnosti splávku. Umisťuje se asi 20 cm nad spojovací smyčku. Těsně nad smičkou umisťujeme zbylých 20 % zátěže. Návazec děláme ze silnějšího návazce dlouhého asi 15 cm, který při chytání celý leží na dně, proto lze použít i těžší a větší nástrahu.

A jak sestava reaguje na záběr? Splávek se zvedne a lehne si na hladinu.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.