Rybářský rozcestník

Blešivci (Gammarus)

Blešivci se vyskytují ve velkém množství v čistých a chladných potocích pod kameny a kusy potopeného dřeva. Patří do řádu různonožců (Amphipoda), kteří mají ze stran zploštělé tělo. Patří do jídelníčku hlavně lososovitých ryb.

Blešivci (Gammarus)

Název latinsky

Gammarus

Rozpoznávací znaky

Tělo mají blešivci stlačené, přední tykadla s postranní větévkou, které vybíhají v dlouhý bičík. Zadní tykadla mají skoro stejně dlouhá. Vlastní svrchní a druhý pár kusadel. První čtyři páry noh mají silně naduřelé kyčelní články, jejich zadní nohy jsou pak dvojvětevné.

Výskyt

Jsou rozšířeni po celém světě. Žijí jak ve vodách sladkých, tak i slaných, povrchových i v těch jeskynních a studničních.

Obecně

Jedním ze zástupců blešivců je například blešivec potoční (Crustacea Amphipoda). Živí se mrtvými těly živočichů, drobnými organismy, rostlinnými zbytky, listím. Žije v tekoucích, spíše chladných, vodách, převážně pod kameny, proto má také zploštělé tělo. Zimu přečkává zahrabán v písku nebo bahně.

V Česku žijí ještě další dva blešivci. Blešivec hřebenatý (Gammarus roeselii), který žije v teplejších i poněkud znečištěnějších vodách a blešivec obecný (Gammarus pulex), ten je znám především ze západní části naší republiky.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.