Rybářský rozcestník

Rak říční (Astacus astacus)

Je to náš původní druh raka, který má nápadné tělo kryté krunýřem, dlouhý zadeček, ten má ukončený širokou ocasní ploutvičkou. Typická jsou pak pro něj na prvním páru nohou umístěná velká klepeta. Patří do řádu desetinožců (Decapoda), kam patří všichni naši raci.

Rak říční - ilustrační foto

Název latinsky

Astacus astacus

Jiný název

Broad-fingered crayfish

Rozpoznávací znaky

Dorůstá délky i nad 15 cm o hmotnosti kolem 250 g. Tělo má mohutnější a svalnaté, slabě trnitý krunýř, zbarvený středně až tmavě do hněda. Vlastní široká a velká klepeta, ze spodní strany červená až červenooranžová. Povrch klepet je drsný. Má nápadné, dlouhé a výrazně špičaté rostrum a dva páry postorbitálních lišt. Samice mají menší klepeta a větší zadeček, samci naopak. Samci obecně jsou větší.

Výskyt

Žije téměř v celé Evropě, také u nás, ale poměrně vzácně. Je háklivý na znečištění vody, žije jen v čisté, důkladně okysličené, spíše chladnější vodě.

Obecně

Rak říční vyžaduje čistou, prokysličenou chladnou vodu. Obývá zejména chladnější čisté vody horních úseků toků s kamenitým či štěrkovitým dnem. Přes den je uschovaný ve břehu v různých vhodných úkrytech, v noci pak vylézá na lov. Je to všežravec. V Česku je to původní druh vodního živočicha.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.