Rybářský rozcestník

Belachan

Belachan je asijský název pro specifický typ pasty z fermentovaných krevet (garnátů). Tuto pastu lze koupit především ve formě lisovaných kostek. Má široké spektrum použití.

belachan-krmnýbelachan-krmnýbelachan-krmnýgelachanmiskagelachan

Belachan má velmi silný odér, opravdu smrdí hodně, ale to se právě rybám líbí. Proto se již řadu let přidává do směsí na výrobu boilies. Stejně tak ale se belachan přidává do různých zakrmovacích směsí.

Složení belachanu:

  • kukuřičná mouka
  • fermentované krevety
  • cukr
  • sůl

Příklad aplikace belachanu:

Někteří zkušení rybáři doporučují nastrouhat do vajec 75 g na 1 kilogram suché boilies směsi a před přisypáním mixu nechat ve vejcích na 10–15 minut rozpustit. Ovšem také stačí belachan jen nastrouhat do suchých krmných směsí, zvýší se tak atraktivita krmení.

Belachan lze použít i jinak. Dají se s ním dochutit vařená těsta, dipy, či tekuté potravy. Asi nejjednodušší způsob aplikace je belachan rozpustit v troše vody, nebo ho nastrouhat a do směsí zamíchat. Zajímavá je pak také varianta z belachanu a nějakého dipu vytvořit obalovací pastu.

TIP: Pracujte s belachanem raději v rukavicích a pokud možno jen tam, kde nebude vadit jeho pronikavý odér. Rozhodně to nezkoušejte například doma v kuchyni, hned tak by jste ten smrad nedokázali z místnosti vyvětrat. 🙂

Text i foto: George, Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.

Pozvánka na dětský závod do Berouna

Místní organizace Beroun zve na dětský rybářský náborový závod, který se koná 22. 6. 2024 na revíru Berounka 3….