Rybářský rozcestník

Montáž na aktivní plavanou s mrtvou rybkou pod kačenkou – na stojaté vody

Aktivní plavaná s mrtvou rybkou je velmi účinný a přitom zábavný způsob chytání dravců, především pak štik. Na stojaté, nebo jen mírně tekoucí vodě, můžeme použít splávky (kačenky) s křidélky, které díky větru popojíždí na hladině a tak mrtvá rybka podvodou „plandá“, při silnějším větru poposkakuje a díky tomu může vyprovokovat dravce k útoku, což se také často i děje. Toto je způsob, jak využít mrtvé rybky, které uhynou cestou, nebo ty, co nevydrží v rybníčku po převozu …

Montáž na aktivní plavanou s mrtvou rybkou pod kačenkou - na stojaté vody.
  1. vláčecí prut, nosnost 50 g i více na špičce, dlouhý 2,70 nebo 3,20 i větší, vhodný naviják, skvělý je s bojovou brzdou, vlasec 0,28 nebo 0,30 mm, nebo pletenka o nosnosti nejméně 15 kg
  2. splávek (15 g a více) nejlépe s křidélky, zajištěný stopery, ty slouží také na vymezaní hloubky nástrahy
  3. 40 až 60 cm pod splávkem olovo o vhodné váze, záleží na velikosti splávku, další stoper, kmenová šňůra ukončená obratlíkem s karabinkou
  4. štikový návazec (nejlépe lanko), na konci jeden až dva trojháčky (záleží na velikosti nástražní rybky), tu napíchneme břichem vzhůru (lze použít i dvojháčky nebo jen klasický jednoháček)

Chytat na plavanou s mrtvou rybkou pod splávkem můžeme také s tužším plavačkovým prutem, také teleskopem nebo i prutem kaprovým. Ovšem nejvíce se asi osvědčil lehčí 50 g (na špičce) vláčecí prut dlouhý právě 2,70 a 3,20. Délku volíme podle toho, kde právě chytáme, zda na údolní nádrži, nebo na řece. Výhodou vláčecího prutu je, že se sním dobře nahazuje, také je lehký, přitom odolný a pokud zabere i větší kus, bezproblému jej zdoláme.

Podrobnější popis navázání montáže:

Na kmenovou šňůru o nosnosti 15 kg a více navlékneme gumový stoper, pak splávek  a opět gumový stoper. Kmenovou šňůru ukončíme obratlíkem s karabinkou. Do karabinky pak zajišťujeme návazec s rybkou. Ten volíme raději delší, 30 až 50 cm, nejlépe pletené lanko na konci s jedním nebo dvěma trojháčky. Na začátek návazce přiděláme závaží vhodné velikosti, záleží na nosnosti a typu splávku. Také můžeme závaží dát přímo na kmenovou šňůru těsně nad karabinku s obratlíkem. Mrtvou rybku nastražíme břichem vzhůru, čerstvou ještě po bocích nařízneme, bude tak působit, že ji zranil dravec. Velikost volíme podle toho, jakou rybu lovíme, na sumce použijeme 14-20 cm velké rybky, na štiky a candáty 8 až 14 cm …

Splávek se spodním očkem, stopery ....

Splávek se spodním očkem, stopery ….

Technika lovu

Montáží se dobře nahazuje i dále od břehu. Chytáme-li na údolních nádržích nebo jiné klidné vodě, prohazujeme nejprve části u břehu, pak i vzdálenější místa, hlídáme si vítr, nahazujeme tak, aby nám vítr pomáhal vést splávek a tedy i rybku pod vodou směrem, který chceme prochytat. Délku montáže volíme podle hloubky dna. Ideální je nabídnout nástrahu kousek nadednem, ale běžně například štika zaútočí na nástrahu i těsně pod hladinou, pod splávkem, tedy hlavně u břehu. Touto metodou můžeme lovit i z lodi, pak loďku umístíme na vhodné místo, zakotvíme a prohazujeme prostor kolem lodi. Při záběru necháme splávek potopit a chvíli počkáme, chce to zkušenost, ale většinou se seká do 15 sekund o potopení splávku, pokud budete čekat déle, hrozí, že nástraha s háčkem nebo háčky bude hodně zažraná.

Štika chycená na plavanou

Štika chycená na plavanou

Poznámka:

Samozřejmě, že i se splávkem s křidélky lze chytat i na proudné vodě, jen jsou tam křidélka téměř k ničemu, ale i uvázání tzv. na „angličáka“, funguje skvěle, možná lépe, jako splávky s vlascem taženým jejich středem. Je to spíše na zkušenostech a oblibě konkrétního rybáře.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….