Rybářský rozcestník

Račí perkelt

Račí maso smíchané s mletou sladkou paprikou a zjemněné račím máslem.

2 náročnost
45 minut
  • Pro 5-6 osob:
  • 40 ks větších raků
  • 150 g čerstvého másla
  • 50 g račího másla
  • 10 g mleté sladké papriky
  • 10 g kmínu
  • 4 l vody
  • trochu zelené petržele
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vodu, přivedeme ji do varu a pak do ní dáme rozsekanou zelenou petržel, kmín, dobře očištěné raky a vaříme je asi 12-15 minut
    2. Uvařené raky vyndáme a maso z ocasů a klepet vyjmeme
    3. V kastrole rozpustíme máslo, v něm zpěníme mletou papriku, přidáme nakrájené račí maso a lehce je mícháme tak dlouho, až se dostatečně prohřeje
    4. Upravený perkelt zjemníme račím máslem, dáme do hlubší misky a ozdobíme zelenou petrželí
    5. Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod.

    Doporučení

    Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže.

    Poznámka

    Račí máslo: skořápky (krunýře) z uvařených raků utlučeme v hmoždíři, do menšího hrnce hodíme kus másla, utlučené skořápky a máslo škvaříme tak dlouho, až nám zčervená, necháme ho překapat přes čistou plátěnou utěrku, ztuhnout a tak nám vznikne račí máslo.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….